banner268

Bakan Gül  "5 açık cezaevinde 14 hükümlüye koronavirüs teşhisi konuldu"

Adalet hizmetlerinde koronavirüse karşı alınacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantılarının beşincisi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığında yapıldı. Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSK Birinci daire başkanı Halil Koç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, Bakan yardımcıları Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, Şaban Yılmaz, Uğurhan Kuş ve Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı.

Bakan Gül toplantı sonrasında yaptığı açıklamada adalet hizmetlerine ilişkin yargıda ve icra işlerinde tüm süreleri donduran Kanunla birlikte adliyelerdeki insan sirkülasyonunun yüzde 95 oranında, noterliklerde de yüzde 80 oranında azaldığını dile getirdi. Bakan Gül noterliklerde acil işleri olan vatandaşlar içinde yeni bir uygulama olan e-başvuruyla randevu alarak noterliklere gitmesi tavsiyesinde bulundu.

Bakan Gül ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin devlete emanet edildiğini dile getirerek alınan tedbirler sayesinde kapalı ceza infaz kurumlarında pozitif bir vaka çıkmadığını vurguladı. Bakan Gül açık ceza infaz kurumlarındaki durum hakkında şu bilgileri paylaştı: 

“Sizlerle biraraya geldiğimiz son toplantımızdan bu güne açık cezaevlerinde ise sınırlı sayıda pozitif vaka haberleri aldık. 5 açık ceza infaz kurumundan 17 hükümlüye COVİD-19 tanısı konuldu.  Bunlardan 3’ü, tedavileri devam ettiği sırada maalesef hayatını kaybetti. Kendilerine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hastanelerde tedavileri devam eden 14 hükümlüden 13’ünün sağlık durumu iyidir. Kronik rahatsızlığı bulunan 1 hükümlünün tedavisi ise yoğun bakımda devam etmektedir.”

Bakan Gül açıklamasında hastanelerde tedavisi devam eden hükümlülerin sağlık durumlarını yakından takip ettiklerini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

“70 binden fazla hükümlünün bulunduğu açık cezaevlerinde aldığımız tedbirlerle vaka sayısını uzun süre sıfırda tutabildik, şu gün itibarıyla da kontrol edilebilir bir seviyededir. Tedbirleri süratle almak ve bunlara uymak konusunda gösterdiğimiz büyük titizliğe rağmen adalet teşkilatımızda da maalesef pozitif vakalar bulunmaktadır. Bugüne kadar 14 Hâkim ve Cumhuriyet savcısı, 32 Adliye personeli, 79 ceza infaz kurumları personeli ve 34 Adli Tıp personelinin testleri pozitif çıkmış durumdadır. Tesellimiz, yoğun bakımda olmamaları, sağlık durumlarının iyi olmasıdır. İzolasyon altında tedavi ve iyileşme süreçleri devam etmektedir.”

1 AYDA 71 İLDE BİN 97 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bakan Gül koronavirüs salgın tedbirleri ortamından doğan suçlar karşısında Cumhuriyet Başsavcılıklarının toplumun huzurunu korumak için büyük bir gayret gösterdiğini dile getirerek bu kapsamda son bir ayda 71 ilde bin 97 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını kaydetti. Bakan Gül açıklamasında, “Koronavirüsle ilgili sosyal medyada manipülatif haber ve paylaşımlarla ilgili 737 kişi, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza rencide edici davranışlarla ilgili olarak 8 kişi, karantina tedbirine aykırı davranma eylemleri ile ilgili 207 kişi, stokçuluk, karaborsa, kaçak tıbbi malzeme satmak gibi ticari hayata karşı suçlar kapsamında da 145 kişi hakkında adli soruşturma açılmıştır.” dedi.

Bakan Gül Cuma günü yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı tavsiyeleri doğrultusunda ceza infaz kurumlarında alınan tedbirlerin 30 Nisan’a kadar uzatıldığını anımsatarak, açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin son bir ayda 2 milyon 260 bin maske, 532 bin tulum, tonlarca kolonya ve el dezenfektanı ürettiğini kaydetti.

MAĞDURİYETİ VEYA ŞİKAYETİ OLAN VATANDAŞIMIZ İÇİN ADLİYENİN KAPISI DAİMA AÇIK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, insanlık tarihine geçecek bu olağandışı dönemde dahi adaletin milletin huzuru için aralıksız çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Yargı çalışanlarına, tüm yargı mensuplarına, emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Bakan Gül, “Hayatı eve sığdırmak için gayret içindeyiz ama bu durumu hukukun dışına çıkmak için kullanmak isteyenlere de asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizde kesintisiz işleyen bir hukuk sistemi mevcuttur. Adaletin izolasyonu olmaz, durma duraklama olmaz. Bir mağduriyeti veya şikayeti olan vatandaşımız için adliyenin kapısı daima açıktır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17