banner268

“9 Gün Boyunca 26 Bin 804 Arkadaşımız Görev Aldı”

Toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile birlikte Bakan Yardımcıları Münir Karaloğlu, Bülent Turan, Mehmet Sağlam ve Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir katıldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasında trafik denetimlerini tek bir amaç doğrultusunda yaptıklarını ifade ederek, “Tek bir arzumuz vardı, yollara çıkan vatandaşlarımızın trafik kurallarına uyarak huzurla, güvenle, afiyetle gitmeyi arzu ettiği yerlere kavuşmalarını; kazasız belasız şekilde de evlerine geri dönmelerini istiyorduk. Burada da geçmişten beri bildiğimiz bir tecrübemiz var, değişmeyen bir kural var. Eğer yollarda denetimler yoğun yapılırsa, kazalar da o nispette aşağıya iner.” dedi. 

Trafik Kazaları Önlenebilir Bir Halk Sağlığı Sorunudur

Dünya Sağlık Örgütü’nün trafik kazalarını önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olarak gördüğünü hatırlatan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Biz yola çıktığımız zaman, hangi aracı kullanırsak kullanalım, eğer trafik kurallarına uyuyorsak ve ayrıca İçişleri Bakanlığı olarak Jandarma bölgesinde Jandarmamız, Emniyet bölgesinde Emniyetimiz yoğun şekilde, hem yüzyüze hem de teknolojik aygıtlarla denetimleri yapıyorsak, sürücüler de bunları görüyorsa, işte o zaman hiç arzu etmediğimiz kazaların sayıları olabildiğince düşüyor. Tek bir hedefimiz var, kazanın olmadığı yolların olmasını istiyoruz.”

“9 Gün Boyunca 26 Bin 804 Arkadaşımız Görev Aldı”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasının devamında 2016, 2019 ve 2024 yıllarına ait verilerin kıyaslamasını yaptı. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Biz arkadaşlarımız ile beraber 9 günlük bayram tatillerini birbirleri ile kıyaslıyoruz. 2019 yılında 16 bin 651 arkadaşımız görev aldı. 2024 yılında ise 26 bin arkadaşımız bu denetimlerde yer aldı. Bu bayramda ise 9 gün boyunca, 26 bin 804 personelimiz görev aldı ama aktif olarak 1 günde çalışan arkadaşımızın sayısı günlük 18 bin civarındaydı.” ifadelerini kullandı.

“1 Can Kaybını Bile Çok Görüyoruz”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“2016, 2019 ve 2024 yıllarında 9 günlük bayram tatili vardı. 2021 yılında da 9 günlük bayram tatili vardı ama o verileri almadık. Çünkü covid’li günlerdi, kısıtlamaların olduğu bir bayram tatiliydi. Denetim verilerine bakınca, 2016 yılında 895 bin denetim yapmışız. 2019 yılında 1 milyon 431 bin denetim yapmışız. 2024 yılında Ramazan Bayramı’nda ise 9 gün boyunca 3 milyon 642 bin 538 araç denetlenmiş. Bu denetimler sonucunda ise 2016 yılında 225 bin, 2019 yılında 290 bin, 2024 yılında ise 485 bin 710 işlem yapılmış. Bu 485 bin 710 işlem sayısının 207 bin 407’si hız nedeniyle yapılan işlemler. Bizim en büyük sorunumuz trafikte aşırı hız.  Yollarda görmeyi hiç istemediğimiz kaza verilerine bakınca ise 2016 yılında 6 bin 291 kaza, 2019’da 5 bin 780 kaza, 2024 yılında ise 6 bin 530 kaza yaşanmış. Can kaybı ile ilgili rakamları vermeden önce ise şuna dikkat çekmek isterim; 2016 yılında Türkiye’de 21 milyon 90 bin trafikte seyreden araç yekûnu var. 2019 yılında 23 milyon 156 bin araç, 2024 yılında ise 29 milyon 369 bin araç var. Ne demek bu? 2016’ya göre 9 milyonun üzerinde araç sayımız artmış. Ehliyetli sürücü sayımız ise 2016, 2019 ve 2024 için sırası ile 28,2 milyondan 30,5 milyona, oradan da 35,7 milyona artmış. Yani 7,5 milyon bir sürücü artışımız da burada görülüyor. Can kaybı sayılarımız ise 2016 yılında 152, 2019 yılında 86, 2024 yılında ise maalesef 75 canımızı kaybettik. 1 rakamını dahi biz çok görüyoruz. Gönül ister ki 1 can kaybı dahi yaşamayalım. Dolayısıyla bizim her zaman uyardığımız, sürücü ve yayalarımıza hatırlattığımız şu ki; trafik kurallarına uymak can kaybı ile ilgili bir sorun yaşamamanın olmazsa olmaz tek kuralı. Yaralı vatandaşlarımıza baktığımızda ise, 2016 yılında 12 bin 726, 2019 yılında 11 bin 265, 2024 yılında ise 10 bin 810 yaralı sayısına düşmüşüz. Biz tabii can kaybında olduğu gibi hiçbir vatandaşımızın yaralanmasını da istemiyoruz.”

Kazaların en önemli 5 sebebini verilerle açıklayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Aşırı hız yüzde 37, kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uymamak yüzde 15, şerit değiştirme kurallarına uymamak yüzde 11, arkadan çarpmak yüzde 9, dönüş kurallarına uymamak yaklaşık yüzde 8, diğer nedenler de yüzde 18 şekilde. Her zaman olduğu gibi bizim en büyük sorunumuz trafik kazalarında her türlü araç ile ilgili aşırı hız.” şeklinde konuştu.

Emniyet Kemerini Toplu Taşımada da Kullanalım

Trafik kazalarını azaltmak için sebeplerini inceleyerek hazırlıklar yaptıklarını kaydeden İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, “Bu Ramazan Bayramı’nda daha önceki ramazan bayramlarındaki trafik kazalarının sebeplerini, bakmamız gereken her konuya Jandarmamız ve Emniyetimiz ile birlikte çalıştık, dersimize iyi çalıştık. Bizim ‘Hayatla Yarışılmaz’ mottosu altında bu bayramda ekran başlarında bizleri izleyen bütün vatandaşlarımıza ifade ettiğimiz bu cümle, bizlere şunu söylüyor; yollar sevdiklerimiz ile kavuşmak için var, ayırmak için değil. Bu yüzden gelin trafik kurallarına harfiyen uyalım. Özellikle aşırı hızdan kaçınalım. Trafikte emniyet kemerimizi takalım. Sadece otomobillerde değil, artık toplu taşımada da şehirlerarası otobüslerimizde ve servislerimizde de kemer takma alışkanlığını gerçekleştirelim.” dedi.

Selektörle Diğer Sürücüleri Uyaran Kişilere Yazılan Cezalar Kaldırıldı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir küçük hatırlatma, biliyorsunuz hızla ilgili denetimlerimizi hızın yapıldığı en riskli ve kazaya sebep olunan yerlerde radar ölçümleri yapıyoruz. Orada radar denetimleri de açık, trafik levhaları ile uyarıyoruz. Yani bunu açık bir şekilde söylüyoruz ki o levhayı gördüğü zaman hız yapmasın. Biz hiçbir vatandaşımıza işlem yapmaktan hoşlanmıyoruz. Biz vatandaşlarımızın kazaya karışmasını istemiyoruz, denetimler de bunun için var. Denetim, İçişleri Bakanlığı tarihinde denetim sayıları ile kaza sayılarının aynı oranda seyrettiğini görüyoruz. Yani denetim ne kadar fazla olursa, kontrol ne kadar fazla olursa kaza ile ilgili yaşadığımız sıkıntıların o nispette azaldığını görüyoruz. Bizler de denetim ve personel sayılarımızı hep yukarıya çektik bu yüzden. Radarla ilgili de uyarılar yapıyoruz ki hızını düşürsün. Ama Düzce ilimizde selektör yapan ve radar denetimi uyarısını karşıdan gelen sürücü arkadaşlara hatırlatan sürücülere 14 işlem yapılmış. Emniyet Genel Müdürümüz arkadaşları ile birlikte inceledi ve arkadaşlara talimatımızı verdik. Bu işlemlerin tamamını kaldırdık.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasının devamında trafik denetimlerinde yer alan personele, trafik kurallarına uyan vatandaşlara ve basın mensuplarına teşekkür etti.
 

Anahtar Kelimeler:
IçişleriAli Yerlikaya
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17