banner268

521 Bin Dosya Anlaşmayla Çözümlendi.

Adalet Bakanlığı tarafından yargının iş yükünü hafifletmek ve vatandaşların sorunlarının daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla hayata geçirilen arabuluculuk uygulaması başarılı sonuçlar veriyor. Uyuşmazlıklara süratle ve adaletle yanıt vermek ve yeni çatışmalar üretmeden uyuşmazlıkları kalıcı biçimde çözmeyi hedefleyen arabuluculuk uygulamasının başarısı rakamlara yansıyor.

Hukuk uyuşmazlıklarında 2013 yılından bu yana arabuluculara yönlendirilen dosya sayısı 801 bin 527 olurken bu dosyaların yüzde 72’si yani 521 bin 798 dosya anlaşmayla çözüme kavuşturuldu. Çözüme kavuşturulamayıp mahkemeye yönlendirilen hukuk uyuşmazlıkları dosya sayısı 198 bin 760 oldu. 

Bu yılın ilk ayından itibaren ihtiyari uyuşmazlıklarda arabuluculuklara gelen toplam başvuru sayısı ise 71 bin 807 oldu. Bu başvurularda yüzde 99 başarı oranında başarı sağlanarak toplam 62 bin 606 başvuruda uzlaşma sağlandı. Uzlaşma sağlanmayarak mahkemeye sevk edilen dosya sayısı ise 676 oldu.

Arabuluculuk sayesinde vatandaşlar zamandan ve dava masraflarından önemli ölçüde tasarruf edebiliyor. Dünya genelinde davalar ortalama 200 gün ila 400 gün arasında sonuçlanıyorken arabuluculukta bu süre bazen 1 saat, bazen bir gün, bazense 1 haftada çözüme kavuşabiliyor. Uygulama özellikle tacirler, işçi işveren, aile ve komşular arasındaki uyuşmazlıklarda toplumsal barışa da katkı sağlıyor. Diğer taraftan arabuluculuğun gelişmesinin sonucu olarak yargının iş yükünün hafiflemesiyle mahkemelerden daha kısa sürelerde karar çıkması sağlanıyor.

Anahtar Kelimeler:
ArabuluculukKararMahkeme
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17