banner268

Özyavuz,Şanlıurfa'nın sorunlarını TBMM'ye taşıdı

MHP Şanlıurfa Milletvekilimiz İbrahim Özyavuz’un Şanlıurfa ili hakkında gündem dışı konuşması

İbrahim Özyavuz (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; sizleri ve ekranları başında bizleri izleyen Şanlıurfalı hemşehrilerimizi ve milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Bizler, İbni Haldun'un "Coğrafya, kaderdir." sözü üzerine kaderini kalubeladan itibaren seven, kanaat eden ve millî değerlerine sadık büyük bir milletiz. Bunun yanında, kaderimiz olan coğrafya, Habil ile Kabil'in birbirine kıydığı, Hira Dağı ile Olimpos Dağı'nın çocuklarının savaştığı çok kıymetli topraklara sahiptir.

Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; siyasi coğrafyamızın bize kazandırdığı bereketli topraklarımız ve ilk üniversitenin kurulduğu Harran gibi değerlerimiz var. Bu güzellikler beraberinde zorlukları da getirmektedir. Bölge halkının büyük bir çoğunluğu bu verimli topraklardan geçimini sağlamaktadır. Güneydoğuda ve özellikle Şanlıurfa'da birçok çiftçimiz tarım yapabilmek için elektrik enerjisinden faydalanmaktadır. Kullanılan elektrik enerjisi sonucunda çiftçilerimiz yüksek elektrik faturaları ödemektedir. Elektrik faturalarında düşük fiyatlar uygulanması ve borçların taksitlendirilmesi, çiftçilerimizin ödeyebileceği makul seviyeye çekilmesi bölge insanımıza ve ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacaktır.

Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; 3083 sayılı Toprak Reformu Yasası'yla arazi alan çiftçilerimiz bankalara ipotek veremedikleri için kredi kullanamamakta ve sıkıntıya düşmektedirler. Bu çiftçilerimizin tarımdan kaynaklı borçlarının faizlerinin silinmesi veyahut bahse konu borçların ertelenmesi Şanlıurfalı çiftçilerimizin menfaatine olacaktır. Şanlıurfa Harran, Akçakale ve Ceylânpınar ilçelerinde 2005 yılında Hükûmet tarafından tapu senedi karşılığında çiftçilere arazi dağıtımı yapılmıştır. Şu anda tarım girdilerinin yüksek olması ve dünya tarımıyla rekabet edememeleri yüzünden bu arazileri alan vatandaşlar tapu senetlerini ödeyememektedirler. Dolayısıyla, Şanlıurfa'da tefecilerin ve banka faizinin altında ezilmekte ve sıkıntılı bir şekilde arazilerini kurtarmaya çalışmaktadırlar. Hükûmetin bu tapularlar ilgili bu çiftçilerin mağduriyetini önlemek amacıyla tekrar borçlarını yapılandırması gerekmektedir. Ayrıca, toprak dağıtımı ve dağıtım parselleri hak sahiplerine ilk dört yıl ödemesiz 10 eşit taksitle ve her yıl bir senet taksit ödemesi şeklinde yapılmıştır. Toprak dağıtımının üzerinden otuz yıl geçmesine rağmen borçları bitmiş parsellerde miras hükümleri dışında intikal ve satış işlemi yapılamamaktadır, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturularak çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tarım kenti olmasına rağmen, Şanlıurfa'dan diğer illerimize mevsimlik işçilerimiz gitmektedir. Bu kardeşlerimizin gittikleri yerlerde eğitim, sağlık, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını düzenleyen bir çalışma yapılmalıdır. Valilik ve belediyelerce verilen desteklerin daha da artırılması gerekmektedir.

Sayın Başkan, genç nüfusa sahip şehrimizde Kıbrıs'ta okuyan birçok öğrenci bulunmaktadır ancak Şanlıurfa'dan Kıbrıs'a direkt uçak seferi olmadığından, öğrencilerimiz farklı illerden gitmekte ve ulaşımda sıkıntılar çekmektedirler. Bu durum hem zaman kaybına hem de maddi külfete sebep olmaktadır. Bir an önce, Şanlıurfa'dan Kıbrıs'a direkt uçuşlar başlatılmalı, öğrencilerimizin mağduriyeti giderilmelidir. Ayrıca, Şanlıurfa'dan Ankara ve İstanbul seferleri de artırılmalıdır.

Şanlıurfa'mızda tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, dünyanın ilk üniversitesi unvanına sahip Harran Üniversitesi, Bazda Mağaraları, Şuayb Antik Şehri, Han El Barur Kervansarayı, Balıklıgöl, Urfa Kalesi, Hz. Yakup Kuyusu, Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu, Eyyüp Nebi Dergâhı, Saklıkent, Halfeti ve adını sayamadığım görülmeye değer birçok tarihî ve kültürel değerlerimiz mevcuttur. Ülkemize ve dünyaya bu değerlerimizin iyi tanıtılması bölgenin hak ettiği turizm potansiyelini artırmaya katkı sağlayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle yüce Meclisi ve Türk milletini saygıyla selamlıyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269