banner268

Önen "Birbirimize değer vermeyi ihmal etmeyelim”

Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, 11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

ÇHC Pekin Büyükelçisi A.Emin Önen mesajında, şehrimizin ne kadar değerli olduğunu, şehrimize ve birbirimize değer vermeyi ihmal etmememiz gerektiğini belirterek, tarih boyunca da stratejik bir öneme ve İstiklal Madalyasına sahip Şanlıurfa’nın tarihte kendi kendini kurtaran tek şehir olduğunu söyledi.

Tarihte kendi kendini kurtaran tek şehir Urfa’dır

Şanlıurfa’mıza verdiği değeri önce “Göbeklitepe Yılı”, geçtiğimiz yıl ise, “Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali”mizi himayelerine alan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a tekrar teşekkür ettiğini ve Şanlıurfa’nın tarihte kendi kendini kurtaran tek şehir olduğunu hatırlatan Kurtuluş Gazisi torunu ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, mesajında; “Bilindiği gibi; 1919 yılında önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920’de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmıştır. Şanlıurfalıların 11 Nisan’da gösterdiği eşsiz kahramanlık milli mücadele döneminde Anadolu’ya örnek olmuş ve tarihe de kendi kendini kurtaran şehir olarak geçmiştir. 9 Şubat 1920'de başlayan Şanlıurfalıların direnişi zaferle sona ermiş ve işgalci Fransız kuvvetleri 11 Nisan 1920'de şehirden kovulmuştur. İşte o gün yani 11 Nisan 1920'de Şanlıurfa kendi kendini kurtaran şehir olarak tarihe not düşmüş, kurtuluşu kurtuluşlara ilham olmuştur. Bu kurtuluş 12'ler ve Aşiret liderlerinin öncülüğünde Türk, Kürt, Arap, yerleşik göçebe Şanlıurfa'da ve dışında yaşayan 2 buçuk milyon insanımızın dedelerinin ve atalarının zaferidir. Bu bakımdan bizlere emanet edilen bu şehrin ne kadar değerli olduğunu gelecek nesillere de aktarmak zorundayız. T.B.M.M’nin 12 Haziran 1984 günü kabul ettiği 3020 sayılı Kanunla Urfa’ya o şanlı direnişin bir emaresi olarak nişan verilmiş ve şehrin Urfa olan ismi Şanlıurfa olarak değiştirilmiştir. Yani; Urfalıların Ulusal Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlık nedeniyle ‘Şanlı’ unvanı verilmiştir. TBMM’de alınan kararla oy birliğiyle Şanlıurfa’mıza İstiklal Madalyası verilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçisi, Abdulkadir Emin Önen, bu milli günümüz vesilesiyle Fransız işgaline karşı Şanlıurfa’da ve Güneydoğu’da mücadele eden, bizzat savaşan, gazi olan ve ismini taşıdığı bir dedenin torunu olarak tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle andığını, Şanlıurfalı hemşehrilerinin 101. kurtuluş yıldönümünü ve Polis Haftası nedeniyle de 10 Nisan Türk Polis Teşkilatının 176. Kuruluş Yıldönümünü kutladığını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
çinEmin önenPekin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269