banner268

Önen “Türk Milleti neleri göze alabileceğini gösterdi”

Büyükelçi Önen mesajında, Çanakkale’de Türk Milletinin neleri göze alabileceğini gösterdiğini söyledi.

İstiklal Marşımızın kabulünün 98. yıl dönümü ile 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle ÇHC Pekin Büyükelçiliğimizde bir tören düzenlendi. Törende konuşan Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, hem İstiklal Marşımız hem de Çanakkale şehitlerine ithafen yazdığı şiir ile ulusal belleğimizde derin bir iz bırakan Mehmet Akif'le birlikte Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

I.Dünya Savaşının gidişatını ve tarihin akışını değiştiren, mutlak bir zafer kazandığımız Çanakkale Zaferinin 104. yıldönümünü gururla kutladıklarını belirten Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Çanakkale Zaferimizin 104. Yıldönümünü, millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla idrak ediyor; Çanakkale destanının tüm kahramanlarını bir kez daha hürmetle, minnetle yad ediyoruz. Çanakkale, yedi düvele meydan okuyan, dönemin en modern ordularını dize getiren, tarihin akışını değiştiren ecdadımızın yazdığı şanlı bir destandır. Çanakkale, tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin asırlık uykusundan uyandığı, küllerinden yeniden doğduğu, birlik ve beraberlik ruhunu abideleştirdiği topraktır. Çanakkale, Türk Milleti olarak vatanımıza, hürriyetimize, bizi biz kılan mukaddes değerlere bağlılığımızın da timsalidir. Anadolu’dan, Balkanlar’dan, Ortadoğu’dan ve farklı bölgelerden cepheye gelen milli ve manevi duyguları ortak binlerce insan, Çanakkale siperlerinde düşmana karşı vatanını ve istiklalini korumak için tek vücut olmuştur. Kara ve deniz savaşlarında insanüstü bir gayret göstererek elde edilen zafer, Kurtuluş Savaşının kazanılmasına yol göstermiştir. Çanakkale’de sergilenen birlik, kardeşlik ve dayanışma, milletimize hem zaferi getirmiş, hem de Kurtuluş Savaşımız için gerekli olan cesareti ve mücadele ruhunu vermiştir. Hepsinden önemlisi Çanakkale Zaferi, vatanı, dini, hürriyeti ve istikbali söz konusu olduğunda Türk Milletinin neleri göze alabileceğini, neleri başarabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bugün 2023 hedefine doğru hızla ilerleyen Türkiye; ekonomide yakaladığı istikrar, siyasi ve sosyal anlamda bölgesinin ve dünyanın parmakla gösterilen ülkesidir. Çanakkale şehitliğinde omuz omuza yatan Türk-Kürt-Arap ve her dilden, ülkemizin her köşesinden şehit atalarımız bugün bile birlik ve beraberliğimize en güzel örnektir. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Kurtuluş savaşında gazi olan ve ismini taşıdığı bir dedenin torunu olduğunu hatırlatan ÇHC Pekin Büyükelçimiz Önen, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi; Çanakkale’de yakılan meşale, istiklal mücadelemizde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yolumuzu aydınlatmıştır. Cumhuriyetimiz, Çanakkale gibi, Kurtuluş Savaşı gibi büyük mücadelelerin, büyük fedakârlıkların üzerine inşa edilmiştir. Bizlere düşen en büyük sorumluluk, kahraman ecdadımızın bizlere mirası bu vatana layıkıyla sahip çıkmak için, Çanakkale Savaşlarındaki ruhu, heyecanı, azmi, kararlılığı bugün de kalbimizde hissetmektir. Çanakkale şehitlerinin torunları olarak, istiklalimizden, istikbalimizden ve özgürlüğümüzden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Bugün de vatanımız üzerinde oynanmak istenen oyunlara, milletimize yönelik hain planlara bu kararlılıkla karşı çıkıyor, kadını erkeği, genci yaşlısı tüm vatandaşlarımızla omuz omuza aydınlık yarınların inşası için yılmadan çalışıyoruz. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” diye konuştu.

Büyükelçi Önen, “15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında yaşananların, bir asır önce Çanakkale’yi yedi düvele mezar eden mücadeleci ruhun ne kadar taze, ne kadar diri olduğunu hepimize gösterdiğine inanıyoruz. Tıpkı 104 yıl önce Çanakkale’de olduğu gibi, 15 Temmuz gecesi de en modern silahlar, milletimizin azim, inanç ve kararlılığı karşısında çaresiz kalmıştır. En zayıf anında bile 'Çanakkale geçilmez' dedirten bir inancın mirasçısı olan bu millet, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, 15 Temmuz'da vatanını koruma, demokrasiye ve bağımsızlığına sahip çıkma konusundaki kararlılığını tüm dünyaya ilan etmiştir. Kurtuluş savaşında gazi olan ve ismini taşıdığım bir dedenin torunu olarak tüm şehitlerimizi ve bugün hayatta olmayan gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” diyerek şehitleri bir kere daha andıklarını hatırlattı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269