banner268

DEBK: Gazetecinin “Nefes alamıyorum” çığlıkları altında gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz.

Dünya e-Basın Konseyi (DEBK) görevi başındaki Gazeteci Bülent Kılıç’ın polis tarafından şiddete uğraması ve gözaltına alınmasını kınadı.

DEBK Genel Başkanı Hasan Taşkın polisin kanunların verdiği yetki ile kanunları koruma ve kollama, kamu düzenini sağlama görevi olduğu gibi Gazetecilerin de kamu adına Uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile  yasalardan aldığı yetki ile milletin haber alma hakkını kullandığının unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Taşkın yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

26 Haziran 2021 günü İstanbul İstiklal Caddesi ve Taksim Cumhuriyet Anıtı civarında bir grup tarafından yapılan gösteri ve yürüyüşe polisin müdahalesi sırasında görevini yapmakta olan  Fransız Haber Ajansı (AFP) muhabiri Bülent Kılıç’ın görevli polislerce görevinin engellenmesi, yere yatırılması ve “Nefes alamıyorum” çığlıkları altında gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz.

Gazetecilerin görevlerinin engellenmesi, gazeteciye görevi nedeni ile şiddet uygulanması hem anayasal hem de uluslararası sözleşmelere göre suçtur.

Gazetecinin görevini icra etmesi, 10 Aralık 1948 tarihli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesine;

4 Kasım 1950 tarihli İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerinin korunması Konvansiyonu’nun 10. maddesine;

16 Aralık 1966 tarihli Uluslararası medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 19-1 maddesine;

22 Kasım 1969 tarihli Amerika İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 13. maddesine;

12 Temmuz 1981 tarihli Afrika İnsan ve Halklarının Hakları Şartı’nın 9. maddesine tabidir. 

Polis, Kanunları ihlal eden değil, kanunları koruyandır. Polis duygularına göre değil, kanunların verdiği yetkiye göre görev yapar. Kanunun dışına çıkanlar görevini laiki ile yapanları da itham altına bırakmaktadırlar. Adaleti çiğneyen kim olursa olsun, bir gün o adaletin önünde hesap vermek durumunda kalacağının unutulmaması gerekir. Yetkililerin bu olayı soruşturacaklarına inanıyoruz.” 

Anahtar Kelimeler:
DebkKınama
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269