banner268

GAP istihdamı artırdı, göçü azalttı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden  GAP'ın uygulandığı bölgede istihdam edilen kişi sayısı arttıkça göçün azaldığını  söyledi.

GAP YAtırımlarının en ciddi sonuçlarından birinin istihdamda  görüldüğünü aktaran Karahocagil, daha çok inşaat, altyapı, turizm ve hizmet  alanlarında yatırımların yoğunlaştığını ifade etti.

Bölgede bugün gelinen noktada işsizlik rakamlarının çok daha  iyileştiğini gördüklerini anlatan Karahocagil, ''Bölge ilerindeki işsizlik  rakamları, yatırımlar öncesine göre hemen hemen yarı yarıya düştü, yüzde  20'lerden yüzde 10'lara kadar indi. Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi kentlerdeki  işsizlik rakamları ise Türkiye ortalamasının altına geriledi. Türkiye'de 2017  yılında işsizliğini en fazla düşüren illerin başında Şanlıurfa ve Diyarbakır  geldiğini biliyoruz." dedi.

Karahocagil, devletin ve hükümetin izlediği destek ve teşvik  programları sayesinde bölge illerinde ciddi istihdam oluşturulduğunu belirterek,  GAP yatırımları öncesinde bölgede oldukça az olan sigortalı çalışan sayısının şu  anda bu rakamın 2 milyonu aştığını kaydetti.  

Artan yatırımlarla beraber bölgede artık daha fazla kalifiye elemana  ihtiyaç duyulduğunu da değinerek Karahocagil, şöyle devam etti:  

"Eskiden kamyonlarla insanlar bu bölgelerden Çukurova'ya pamuk  toplamaya giderdi. Şimdi bunlar çok küçük rakamlara inmiş durumda. Şanlıurfa'da  mevsimlik göç çok azalmış durumda, ama bölgenin kuzeyinde yer alan illerimizde  halen mevsimlik göçler söz konusu. Adıyaman ve Diyarbakır'ın kuzeyinde halen  mevsimlik göçler kısmi olarak var. Göç tersine dönmese de rakamlarda çok ciddi  düşüş oldu. Bölge illerindeki göç rakamları GAP yatırımları öncesine göre 4 kat  düştü. Bu rakamlar Doğu Karadeniz'den, Orta Anadolu'dan veya Orta Karadeniz'den  çok daha iyi durumda."

Karahocagil, işsizliğin ve göçün azaltılmasında, başta pamuk ve mısır  gibi katma değerli ürünlerin ekim alanlarının, sulama sayesinde artmasından  kaynaklandığını söyledi.

Anahtar Kelimeler:
Gap Idaresi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17