banner268

Tıp Fakültesi’nde Coronavirüs Salgını ile ilgili Seminer

Osmanbey Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Deniz, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Yılmaz, üniversite personelleri ve öğrenciler katıldı.

Harran Üniversitesi’nde Coronavirüs salgını ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen programda, virüsün çıkış kaynağı, korumanın yolları, yayılma süreci, diğer virüslerden farkları ve dünyadaki son durumu hakkında bilgileri Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Reşat Ceylan verdi.

Coronavirüslerin ilk defa 1937’de ölmüş tavukların karkaslarından kuşlara bulaşan ve infeksiyöz bronşit ile seyreden bir zoonotik hastalık olarak tanımlandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Reşat Ceylan; “Coronavirüs, tanımlandığı günden itibaren fare, yarasa, kedi-köpek, hindi, at, domuz, sığır, böcek, deve ve kuşlar gibi birçok hayvanda bulunduğu bilinmektedir. Hayvanlardan insanlara bulaşır. Nadiren insandan insana bulaşması da söz konusudur. İnsanlar arasında çoğunlukla kış ve bazen erken ilkbahar aylarında görülür, kalıcı bağışıklık bırakmadığından tekrarlayabilir. Birçok tipi olmasına rağmen insanda bazı türleri hastalık yapar. Son yıllarda Çin ve Ortadoğu’dan yayılan ciddi solunum yetmezliği ile görülen SARS ve MERS enfeksiyonlarına ek olarak yeni Covid-19 isimli bir zoonotik viral hastalık gündeme oturmuştur. Henüz Coronavirüslerin aşısı olmadığı için hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burnun mendil veya kollar ile kapatılması, ellerin sık aralıklarla ve bol sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanması önemlidir. Enfeksiyonu yaymamak için kalabalık ortamlara girilmemesi, maske kullanılması ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17