banner268

Kadınlara Gıda Hijyen Eğitimi

Suruç Belediye Başkanlığının desteği ve RET International katkılarıyla  Kadın Kültür Merkezlerindeki kursiyerlerin  katılımıyla, Suruç Belediyesi Aligör Kadın Kültür Merkezlerinde  "Ev Hanımlarına Yönelik Gıda Hijyeni Eğitimi" başlıklı bir etkinlik düzenlendi. 

Etkinlik, Ev kadınlarının beslenme ve hijyen bilgisinin, aile bireylerinin beslenme ve sağlık durumunu etkilemesinden hareketle, çocukların öğrendiklerini ev ortamında da uygulayabilmeleri için yapılan çalışmada, kadınların geleneksel yollardan edindiği yanlış alışkanlıklar sonucu hatalı uygulamalar yaptığı, bunun da ancak eğitimle düzeltilebileceğine vurgu yapıldı. Hijyen, gıda güvenliği kavramları açıklanarak gıdalardaki riskler arasında özellikle mikrobiyolojik risklere değinilen çalışmada, mikrobiyel kaynaklı gıda hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar ile başlıca gıda kaynakları üzerinde durularak, özellikle çiğ süt, et, yumurta gibi gıdalara uygulanacak pişirme işleminin yeterli yapılmasının zorunluluğu anlatıldı.

Gıdaların satın alınmasında ambalajlı ürünleri tercih etme, etiket okuma, son kullanma tarihine bakma gibi hususlara dikkat çekilerek, kırık-kirli yumurtaların, bombe yapmış konserve kutularının satın alınmaması, kaynağı bilinmeyen ve açıkta satılan sokak sütü yerine pastörize sütlerin tercih edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Pişmiş yemeklerin en fazla 2 saat içinde servis edilmesi, aksi takdirde buzdolabına kaldırılması, tekrar ısıtma işlemi uygulanacaksa yemek iç ısısının 75 °C olmasına özen gösterilmesi,  çiğ ve pişmiş gıdalar arasında gerçekleşebilecek çapraz bulaşmanın önlenmesi için ayrı bıçak, doğrama tahtası, vb. kullanılmasına önemle dikkat çekildi. Son olarak, gıdalara en önemli bulaşma kaynaklarından birinin insan olduğu vurgulanarak kişisel hijyenin önemi, özellikle el hijyeni için doğru el yıkama yöntemi anlatıldı. Çok sayıda sorunun cevaplandırıldığı etkinlikte ev kadınlarına sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi ve tüketimi bilinci kazandırılması amaçlandı.

Anahtar Kelimeler:
şanlıurfaSuruç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269