banner268

Uzmanlar Uyardı;sıcaklarda 1 derece artış bile kalpte hızlanmaya neden oluyor.

Uz Dr Giden ; Sıcak hava akımları özellikle yaşlılarda, çocuklarda ve kalp rahatsızlığı olanlar da bir takım sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Normalde insan vücudu kendi iç sıcaklığını 36-38 derece arasında dengede tutar. Ortam sıcaklığı 35 derecenin altına inerse ya da 40 derecenin üstüne çıkarsa vücut dengesi bozulmaya başlar.

Vücudumuz sıcağa maruz kalınca dört ana koruma mekanizması devreye girer.Bunlar özellikle ciltte başta olmak üzere damarlarda genişleme ,ter üretiminde artma,vücudun kendi ısı üretiminde azalma ve davranışsal olarak ısı kontrolleridir.Vücudun sıcağa yanıtı esas olarak kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) sistem üzerinedir.Çünkü sıcaklıkta her bir (1) derece artış kalpte hızlanmaya sebep olur ve kalp çıkımında dakikada 3 litre artışa sebep olur.

Bu sebeple daha önceden kalp rahatsızlığı (Kalp yetmezliği, Koroner arter hastalığı,Ritim bozukluğu vb) olan hastalarda bu mekanizma yeterli gelmeyebilir ve sıcak çarpması ile daha da kötüleşebilir.

Bu tip sıcağa maruz kalan kişilerde ;ateş,terleme yada anhidroz(çok yüksek sıcağa bağlı terlemenin kaybolması),bulantı ,kusma ,baş ağrısı,kas krampları ,kırgınlık ,sersemlik hali,bilinç bulanıklığı ve nöbet benzeri şikayetler meydana gelebilir.Yine sıcak çarpması sonucu tansiyon düşüklüğü, kalp yetmezliği,akciğer ödemi,kalp krizi riski artar.Ayrıca beyinde ödem ve elektrolit dengesizliği görülebilir.

Peki bu durumda ne yapabiliriz?

Dengeli sıvı tüketilmeli…

Açık renkli Güneş ışınlarını emmeyen giysiler giyilmeli

Öncelikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği saatlerde (10:00 ile 15:00 arasında ) dışarı çıkmaktan sakınmak gerekli.Sıcak çarpması gelişmiş ve yukarıda ki bir veya birden fazla şikayeti olan hastalar ; hemen sıcak ortamdan uzaklaştırılmalı,mümkünse klimalı araç ile ya da 112 ekipleri aranarak en yakın Hastaneye götürülmelidir.Eğer hastayı hastaneye ulaştırılabilecek mesafe uzun ise bu zaman diliminde hastanın Havayolu açık olmalı,elbiselerini çıkarıp soğutma işlemi yapmak gereklidir.Soğutma işlemi olarak ılık su püskürtmesi ve üzerinde hava akımı geçecek şekilde serinletme yapılması idealdır.

Ayrıca ılık havlu yada çarşafla hastanın örtülmesi; boyun,kasık ve koltuk altı bölgesine de buz paketleri konulabilir.

Bu müdahaleler hastayı hastaneye ulaştırana kadar uygulanması gereken basit ama hayat kurtarıcı işlemlerdir.dedi.

Anahtar Kelimeler:
şanlıurfaSıcak Hava
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269