banner262

"Acil Servis" Acil'lik Oldu!

Kamu hastanelerinin acil servislerine aşırı hasta yığılması, bu servislerin gereksiz kullanımı, hekim sayısındaki yetersizlik ve yardımcı sağlık personeli eksikliği gibi nedenler yüzünden buralardaki sorunlar da her geçen gün kabarıyor. Gündüz işten izin alamayanlar, poliklinik randevusu almakta zorluk çekenler, acil serviste işlemlerinin daha hızlı yapıldığını düşünenler, acillerde katkı-katılım payının alınmaması ya da yalnızca işe gitmek istemeyip bir rapor alabilme umuduyla acil servislere gidenler gibi nedenler yüzünden aciller oldukça yoğun. Bu durum gerçek acil hastalarının, acil servislerden yeteri kadar faydalanamamasına neden oluyor.

Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastahanesi Acil Servis Doktorları, acil başvurularının çoğunun acil müdahale gerektirecek hastalardan oluşmadığını, bunun da gerçek hastaların mağdur ettiğini söylediler. Acil Servis Doktorları ile acil servislerde yaşanan sorunları konuştuk.

acil servislerin başlıca sorunları nedir?

Acil serviste yaşanan temel sorunlar, aşırı hasta sayısı, acil servislerin gereksiz kullanımı, acillerde çalışan hekim sayısındaki yetersizlik ve yardımcı sağlık personeli eksikliği olarak ele alınabilir. Güvenlik zafiyeti de acil servislerin önde gelen sorunlarından bir tanesidir. Aşırı kalabalık olan acil servislerde hasta ve yakınlarının ilk olarak kendilerine ya da hastalarına bakılmasını istemeleri, zaten çoğunlukla gereksiz kullanılan acil servislerde bir kaos ortamı oluşturmaktadır.Acil tıp uzmanı sayısı yetersizliği, acil servislerin ülkenin birçok yerinde pratisyen hekimlerle hizmet vermek zorunda kalmaları bu kaos ortamını daha da dramatik bir hale sokmaktadır. Yardımcı sağlık personeli genelde göreve yeni başlayan hemşire ve sağlık memurlarından oluşmakta ve bu da acil işleyişini yavaşlatmaktadır.

Gerçek acil hastası kimdir?

"Bunları kalp krizi, solunum yetmezliği, organ yetmezlikleri, yüksek enerjili travmalar, zehirlenmeler ve trafik kazaları olarak sınıflandırabiliriz. Ülkemizde acil başvurularının çoğu maalesef gerçek hasta, daha doğru tabirle acil müdahale gerektirecek hastalardan oluşmamaktadır. Bu durum gerçek hastalara müdahalelerde zaman kayıpları organ, uzuv kaybı ya da kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sonuçlara neden olabilmektedir. Herkesin hastalığı kendine göre acil olduğu için hiçbir hastayı da ‘sizinki acil değil, polikliniğe gitmeniz gerekiyor’ şeklinde acilden taburcu etmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Hastalar genellikle gündüz şartlarında işten izin alamadıkları, polikliniğe randevu almakta zorluk çektikleri, acil serviste işlemlerinin daha hızlı yapıldığını düşündükleri için ya da yalnızca işe gitmek istemeyip bir rapor alabilme umuduyla acil servislere akın etmektedirler. Balıklıgöl Devlet Hastahanesi’ne acil başvuru sayısı gün sonu itibariyle 2350 hasta seviyesindedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir sayı söz konusu değildir dediler.

.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17