banner268

GÜLDAL: TMO HUBUBAT PİYASASINDA İSTİKRARI SAĞLAYAN TEMEL AKTÖR

Dubai’de düzenlenen “Gulfood 2024” ve “Dubai İkinci Uluslararası Hububat Forumu” programlarına Kurumumuz adına katılan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL, Forumda bir konuşma yaparak Türkiye’nin hububat üretimi, dış ticareti ve hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına Türkiye’nin jeopolitik konumuna vurgu yaparak başlayan GÜLDAL “Türkiye; kuzeyinde ihracatçı, güneyinde ithalatçı ülkeler arasında köprü bir ülkedir. Ülkemizin bulunduğu bölgede 1,6 trilyon dolarlık tarım ve gıda ticareti dönmektedir.” dedi.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Karadeniz Bölgesi ile Türk Boğazlarının dünya gıda güvenliği açısından önemini bir kez daha ortaya koyduğunu aktaran GÜLDAL “Türk Boğazları, 2023 yılında 39 bin adet gemiye geçiş sağladı. Bu gemilerin yaklaşık üçte biri tarım ve gıda ürünü sevkiyatı gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ham madde ve mamul madde ihracatındaki rolüne de değinen Genel Müdürü “Türkiye transit bir ülke olmasının yanı sıra mamul madde ihracatında dünyada lider bir ülke. Un ihracatında birinci, makarna ihracatında ikinci sırada yer alıyoruz. 2023 yılında un ihracatında rekor kırdık. Türkiye, 140’tan fazla ülkeye un pazarlıyor. Bu yıl ülkemizde rekor hububat üretimi gerçekleşti ve Türkiye bazı ürünlerde mamul madde dışında ham madde ihraç eder konuma geldi. Bu kapsamda 1,4 milyon ton makarnalık buğday ve 2,3 milyon ton mısır ihracatı gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Toprak Mahsulleri Ofisinin alım, satım, dış ticaret ve depolama olmak üzere dört temel politika enstrümanı olduğunu belirten Genel Müdür, TMO’nun 1938 yılından beri Türkiye hububat piyasasında istikrarı ve ulusal gıda güvenliğini sağlayan temel aktör olduğuna vurgu yaptı. GÜLDAL, konuşmasını TMO’nun dış ticaret ilişkileri kapsamında bölgedeki ticaret ve iş birliği fırsatlarını önemsediğini söyleyerek sonlandırdı.

Genel Müdür GÜLDAL, Forum programında Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı yetkilileri ve birçok ülkeden katılımcı firmalarla görüşme yaparak ülkelerin üretim ve ticari hedefleri hakkında bilgi aldı.

GÜLDAL ayrıca 1987 yılından itibaren her yıl düzenlenen ve dünyanın en büyük fuarları arasında gösterilen Fuar’da ihracatçı birlik ile katılımcı firmaların stant ve yöneticilerini ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştirdi.

Gıda endüstrisine konu olan ürünlerin üretiminden dağıtımına, işlenmesinden sunumuna kadar yiyecek ve içecek endüstrisi için yenilik sağlayan Fuar, 23 Şubat tarihinde sona erecek.

Anahtar Kelimeler:
TMOAhmet GÜLDAL
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17