banner262

İsot ile ilgili bilimsel çalışma ezberlerimizi bozacak gibi…

Birkaç yıldır Şanlıurfa isotunu tüm evrelerini bilimsel olarak araştırma konusu yapan Prof.Dr. Ferit Atasoy, İsotun endüstriyel ve geleneksel üretilmesinin tüm aşamalarında geçirdiği değişimi araştırdı.

KARA İSOT ZARARLI

Gıda Mühendisliği olarak yaklaşık beş yıldır isotlar üzerinde araştırma yaptıklarını söyleyen Prof.Dr. Atasoy, çalışmalarında taze isotu endüstriyel ve geleneksel olarak torbada karartarak isot çeşitlerini denerken elde edilen sonuçlar neticesinde, özellikle üretim aşamasında biberin çok fazla karartıldığında, biberin içerisindeki aroma bileşenlerinde oluşan çeşitliliğin arttığını ama bunun yanında bazı kanserojen maddeler ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.

MOR RENK İSOTUN SAĞLIKLI OLDUĞU BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Yaptıkları bilimsel çalışmaları sonucunda mor renk biberin sağlık açısından faydalı olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Atasoy: “Bu çalışmanın sonucunda ev hanımlarına özellikle biberi fazla karartmamalarını tavsiye ediyoruz. İsot için en ideal ve sağlık açısından faydalı olan rengin, mor renk olduğu bilimsel çalışmalarımız sonucunda tespit ettik” dedi.

ÇÜRÜMÜŞ EZİLMİŞ BİBERLERİ KULLANMAYIN

Özellikle hijyen konusuna dikkat çeken Prof.Dr. Atasoy, biber yapımında çürümüş veya ezilmiş biberlerin kullanılması veya toprakla temas etmesi durumunda, alfatoksin diye adlandırılan kanserojen madde varlığının arttığını belirtti. Depolamanın da önemine dikkat çeken Atasoy, isotun açıkta saklandığında içeriğindeki yararlı aroma bileşenlerinin kaybolduğunu belirterek, “Bu çerçevede yeni bir çalışma yapmaya başladık. Oksijenin depolama üzerinde olumsuz etkisinden dolayı vakumlu saklama ve ayrıca koyu renkli cam şişelerde isotun depolama koşullarını araştırıyoruz” diye konuştu.

Doksanlı yıllardan sonra Şanlıurfa’ya göçün arttığını söyleyen Prof.Dr. Ferit Atasoy, farklı türden ve şehirlerden elde edilen biberler ile de araştırmalarına devam ettiklerini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17