banner268

Erin,"Göbeklitepe Işığında Tarih Yeniden Yazlacaktır"

Göbeklitepe’deki çalışmaların Kasım ayı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirten Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Göbeklitepe’nin ziyarete açılış törenini uluslararası bir organizasyon olarak gerçekleştireceklerini, törene; Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bu alana ilgi gösteren ülkelerin devlet büyüklerini de davet edeceklerini söyledi.

Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmesi için görev yapan Türkiye Konseyi’nin geçen hafta Göbeklitepe’de incelemelerde bulunduklarını ve olumlu bir rapor hazırladıklarını belirten Vali Erin, “Objektif bir değerlendirme yapılacağını umuyoruz” dedi.

Avrupa Birliği destekli, 6.6 milyon Euro bütçeli projenin tamamlandığında, dünyada bir eşi ve benzeri olmayan bir tarihi mekanın ziyarete açılacağını belirten Vali Erin, Göbeklitepe’nin insanların tarihe bakışını değiştirecek özelliklere sahip olduğunu söyledi: “Hepimizin tarih kitaplarından okuduğu, resimlerinin gözümüzün önüne geleceği vahşi, birşeyden anlamayan, sadece avcılıkla uğraşan ve yakaladığı hayvanları yiyen, medeni his taşımayan insanlardan bahsediliyordu. Fakat buradaki bulgular, insanların o dönemde de inanç açısından, kültür ve medeniyet açısından bize tanıtıldığı gibi olmadığını ortaya koydu. Dolaysıyla Göbeklitepe, tarihin yeni ve evrensel bir bakış açısıyla yeniden değerlendirilmesini gerektirecek bir alandır” şeklinde konuştu.

Buğdayın da burada tarımının yapıldığını hatırlatan Vali Erin, “Dünyanın en bereketli toprakları burası. İlk buğday tarımıyla da ilgili bağlantısının yavaş yavaş ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

Anahtar Kelimeler:
şanlıurfaGöbeklitepe
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17