banner262

AYDINLIK'TAN KARLIOVA İÇİN BAKANA TERMİK SANTRAL VE DOĞALGAZ SORULARI

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, CHP Genel Merkezinin görevlendirmesiyle gittiği Bingöl ziyareti sonrasında Bingöl gündeminde yer alan termik santral sorunu ve Karlıovalıların doğalgaz talebi için 2 ayrı soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sundu: “Halk sağlığı için tehlikeli olduğu bilinen, içme suyuna zarar verecek olan, hayvanların otladığı meralara, çayırlara zarar verecek olan, hava kirliliği ve iklim değişikliğine sebep olacak bu termik santralin yapımına engel olmayı, iptal etmeyi düşünüyor musunuz?”

TBMM'ye sunduğu önergenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanmasını talep eden Aydınlık, şu ifadelere yer verdi:

“Bingöl Karlıova'ya bağlı Halifan köyünde yapılması planlanan Termik Santrale ilişkin Halifan Köyü'nde ve çevre köylerde yaşayan vatandaşların, Karlıova halkının endişesi ilçe merkezi ve köylere yaptığım ziyaret sırasında tarafıma iletilmiştir.

1981-1983 yılları arasında aynı bölgede 2-3 bin ton üretim yapıldığı, ancak düşük kaliteli olduğu için devamının gelmediği, sürdürülebilir bir kalkınma için kullanılacak enerji kaynaklarının çevreye zarar vermemesinin büyük önem arz ettiği Fırat Kalkınma Ajansı'nın bahse konu alan için 2010 yılında hazırladığı raporda da mevcuttur.

Halifan köyü yakınlarında bulunan su kaynaklarının içme suyu olarak kullanıldığı ve bölgede vatandaşların geçimini hayvancılıkla sağladığı da bilinmektedir.

Bu bağlamda;

1) Daha önceden planlanan ve ertelenen termik santralin yeniden ihale edileceği iddiaları doğru mudur? Doğruysa ne zaman ihale edilecektir/edilmiştir?

2) Böyle bir süreç varsa hangi aşamadadır, üretim lisansı başvurusu yapılmış mıdır?

3) Daha önce planlamaları yapılmış ve verimsiz bulunmuş bir çalışma neden tekrar başlatılmıştır?

4) İlgili diğer bakanlıklarla ortak bir çalışmanız var mıdır, varsa nelerdir?

5) Bölge halkının ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı itirazları dikkate alacak mısınız?

6) Halk sağlığı için tehlikeli olduğu bilinen, içme suyuna zarar verecek olan, hayvanların otladığı meralara, çayırlara zarar verecek olan, hava kirliliği ve iklim değişikliğine sebep olacak bu termik santralin yapımına engel olmayı, iptal etmeyi düşünüyor musunuz?”

KARLIOVALILARIN DOĞALGAZ TALEBİ DE SORULDU

Karlıova ilçesi sakinlerinin doğalgaz talebini de önerge ile soran CHP’li Aydınlık;

“Karla kaplı ovadan adını alan ve yılın 6 ayığını ağır kış koşullarıyla geçiren Bingöl'ün Karlıova ilçesinde vatandaşlarımızın doğalgaz talebi büyük önemlilik arz ediyor. Uzun zamandır bu

konuda talepleri olmasına rağmen, imzalar toplanmasına ve sözler verilmesine rağmen hala ilçeye doğalgaz gelmemesi Karlıova'da yaşayan vatandaşlarımızı maddi açıdan da sağlık açısından da zor duruma sokuyor. Kömür fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kalitesiz kömür kullanımı da ilçede ciddi anlamda hava ve çevre kirliliğine sebep oluyor, bununla birlikte vatandaşlarımız çeşitli rahatsızlıklar yaşıyor.

Bu bağlamda;

1) Karlıova'nın doğalgaza kavuşması için planlanan bir proje var mıdır?

2) Karlıova'da doğalgaz çalışması yatırım programınızda yer almakta mıdır?

3) Doğalgaz çalışması için süreç ne durumdadır?

4) Karlıova için neden bu kadar gecikme yaşanmaktadır?” şeklindeki açıklamalara yer verdi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17