banner268

Madde Bağımlılığıyla mücadeleye profesyonel boyut

Madde Bağımlılığıyla mücadeleye profesyonel boyut:
      İnsani Sınırları Koruma Dernek Başkanı Dr Mahmut AKTAŞ 26  Haziran Dünya Uyuşturucu ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü münasebetiyle yaptığı açıklama ile, madde bağımlılığını çözüm odaklı bir boyuta taşıyor. 

      Birleşmiş Milletlerin "2017 Dünya Uyuşturucu Raporuna" göre, hayatında en az bir defa uyuşturucu kullananların sayısı 2014 yılı itibarıyla 247 milyon olan sayı 2015'te 250 milyona ulaştı. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi(UNODC) tarafından yayımlanan rapora göre, 2015'te dünya genelinde 29,5 milyon kişi(bağımlılık dahil) uyuşturucu kullanımıyla ilintili çeşitli sorunlara maruz kaldı. Bağımlılığı olan yaklaşık 12 milyon kişi uyuşturucuyu enjeksiyon yoluyla alırken, uyuşturucu bağımlısı 1,6 milyon kişiye HIV, 6,1 milyon kişiye de Hepatit C virüsü bulaşmış olabileceği tahmin ediliyor. Uyuşturucu kullanımına bağlı olarak 2015'te dünyada 190 bin 900 kişinin öldüğü belirtiliyor. Ayrıca EUROPOL'ün tespitlerine göre, 2017'de Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren yaklaşık 5 bin organize suç grubunun olduğu ve bunların üçte birden fazlasının uyuşturucu kaçakçılığına karıştığının tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı. 
      Dr. AKTAŞ sözlerine şöyle devam etti:  "Bu bilgiler ışığında, madde bağımlılığının sosyal etiyolojiye dayalı pandemik boyutta olan bir hastalık durumuna geldiği apaçık ortadadır. Uyuşturucuyla mücadeledeki geleneksel hükümet politikaları hastalığı sadece patolojik boyutuyla ele alıyor ve tedaviyi yalnızca insan organizmasının somatik yönüne uyguluyor. Oysa ki madde bağımlılığı beraberinde getirdiği komplikasyonları ve etkileriyle hastalığı toplumsal hatta kıtalararası boyuta taşıyor. Bu durumda biz eğer gerçekten çözüm arıyorsak; bu hastılığı sosyal, güvenlik, ekolojik ve sağlık(psikosomatik ve diğer sistemik hastalıklar) boyutlarıyla ele almalıyız. 
     Yeteri kadar hassasiyetle yaklaşmazsak; bu sorun yumağı, uluslararası gündemdeki yerini güçlendirerek korumaya devam edecektir. Ancak biz, İnsani Sınırları Koruma Derneği olarak bu konunun ciddiyeti bilincinde çok farklı ve entegre projemizle bu hastalığı durdurmanın yolunu açacağız" diyen Dr. AKTAŞ, "umut insanda en son kaybolan şeydir ve hepimiz bu bağlamda hareket etmeliyiz, birlik olmalıyız, bir olmalıyız" diyerek sözlerini noktaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17