banner262

SGK Başkanı Bağlı, SGK Haftası’nı Değerlendirdi.

Başkan Bağlı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşmasına katkı sağlamak amacıyla her yıl tüm yurtta 16 Mayıs’ı içine alan haftanın "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak kutlandığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyetin arttığına vurgu yapan Başkan Bağlı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı verilerine göre bireylerin kamu hizmetlerinden genel memnuniyetinde en yüksek artışın 9,2 puan ile Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Başkan Bağlı, vatandaşların ihtiyaçlarına yerinde hizmet veren, kolay erişilebilir bir sosyal güvenlik amacıyla yurdun dört bir yanında sosyal güvenlik merkezleri açıldığını ifade ederek “Türkiye çapında, 402 adet sosyal güvenlik merkezi, 17 adet rehberlik sosyal güvenlik merkezi, 37 adet sağlık sosyal güvenlik merkezi, 82 adet mali hizmetler sosyal güvenlik merkezi olmak üzere toplam 538 adet sosyal güvenlik merkezi faaliyet göstermektedir. Ayrıca 17 adet Mobil Sosyal Güvenlik Merkezimizle hizmetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

E-Devlet Hizmetleri Yaygınlaştırıldı

Sosyal güvenlikte sunulan hizmetleri, teknolojiye taşıyarak, e-devlet portalında en fazla hizmet sunan Kurum olarak dünyada öncü seviyeyi yakaladıklarının altını çizen Bağlı, SGK’nın e-devlet kapısı üzerinde genel sağlık sigortası, emeklilik, sigorta ve diğer hizmetler alanında toplam 59 uygulaması bulunduğuna dikkat çekti.

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında Bakanlık bürokratlarının 2 ayda 81 ilde ziyaretler gerçekleştirerek tüm taraflarla görüş alışverişinde bulunduğunu dile getiren Bağlı, “Nisan sonuna kadar, illerimizin geldiği noktaların görülebilmesi ve sorunlara getirdiğimiz çözümleri yerinde görmek için Bakanlık bürokratları 12 bölgeye ayrılmış ekipler halinde il ziyaretlerinde ikinci turu tamamlamışlardır. Özellikle ilave istihdam rakamları takip edilerek, çat-kapı ev ve esnaf ziyaretleri yapılarak ve büyük işyerlerinde işçilerle yemek yenilerek onlarla hemhal olunması hedeflenmiştir” dedi.

Lise ve Üniversite Mezunlarına İlave 2 Yıl Sağlık Hizmeti Sağlandı

Kurum Başkanı Bağlı, 6663 sayılı Kanun ile liseden mezun olanların 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanların ise 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle daha sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlandığını hatırlattı. 6704 sayılı Kanun ile de gençlerin 25 yaşına kadar olan genel sağlık sigortası prim borçları silindiğini söyleyen Bağlı, bu kapsamda 5 milyon 558 bin 124 gencin toplam 4,7 Milyar TL borcunun silindiğini dile getirdi.

2012 yılından itibaren uygulanan sağlıktan yararlanmak için gelir testi sonucu prim ödemesi gerekenlere yönelik var olan 3 kademenin kaldırılarak, tek kademe uygulamasına geçildiğini belirten Başkan Bağlı, prim oranının asgari ücretin yüzde 12’si yerine yüzde 3 olarak uygulandığını ve genel sağlık sigortalılarına gelir testi yaptırma zorunluluğunun kaldırılarak, 53 TL 33 kuruş ile sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânı sağlandığını ifade etti.

6824 sayılı Kanun ile genel sağlık sigortası borçlularının geçmiş döneme ait bütün gecikme zammı ve gecikme alacağı gibi fer’i alacaklardan vazgeçildiğini kaydeden Bağlı, “Genel sağlık sigortalılarının prime esas kazancın %3’ü üzerinden tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan prim borçlarını da bu rakam üzerinden güncellendi. 1/4/2017 ya kadar geçen bu sürede hiç gelir testine gitmeyen/başvurmayan vatandaşlarımıza bir yıl süre tanındı. Yine, genel sağlık sigortalılarımıza 2016 yılında genel sağlık sigortası borçlarına yönelik 6736 sayılı Kanun ile kolaylık sağlanmıştı” diye konuştu.

Emekliye Promosyon İmkânı Sağlandı

Emeklilere yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Bağlı, anlaşmalı banka + PTT tarafından 9 milyon 620 bin 928 kişiden taahhüt alındığını, 9 milyon 296 bin 886 kişiye yaklaşık 3,5 Milyar TL promosyon ödemesi yapıldığını dile getirdi.

Başkan Bağlı, Kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarının hizmet kalitesinin artırılması, veri/bilgi paylaşımına dayalı çapraz denetimler, denetim sisteminin etkinliğinin artırılması, teşvik uygulamalarıyla istihdam üzerindeki mali yüklerin azaltılması ve bilgilendirme ve bilinçlendirme şeklinde beş temel strateji altında yürütüldüğünü belirterek, bu beş temel strateji çerçevesinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan işbirliği ile kayıt dışı istihdam oranını yüzde 32,48’lere kadar düşürmeyi başardıklarını kaydetti.

Sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Bağlı, 40 Üniversite Hastanesi ile global bütçe sözleşmesiyle üniversitelere mali yönden destek sağlandığını ayrıca 60/1-c-1 kapsamında genel sağlık sigortalılarının (yeşil kartlıların) da bu üniversitelere doğrudan başvurabilmelerine imkân sağlandığını ifade etti. Bağlı, ayrıca Türk Eczacıları Birliği üyesi eczanelerden ilaç teminine ilişkin yapılan TEB Ek Protokolü ile genel sağlık sigortalılarının eczanelerden de birçok tıbbi malzemeyi alabilmelerinin yolu açıldığını dile getirdi.

Konuşmasında sosyal güvenliğin bir kültür meselesi olduğunu vurgulayan Başkan Bağlı, “Bu kültürün gelişmesi ve yaygınlaşması için basın ve sosyal medyanın önemi büyük. Sizlerden gelen olulu ve yapıcı eleştirilerle daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Hepinize katıldığınız için teşekkür ederim” dedi.

Başkan Bağlı açıklamalarından sonra basın mensuplardan gelen soruları cevapladı.

Basın toplantısına Kurum Başkanı Bağlı’nın yanı sıra, Başkan Yardımcıları Orhan Koç, Cevdet Ceylan ve Mühiddin Şahin ve Kurum üst düzey yöneticileri katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Sgk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17