banner262

Şanlıurfa'dan Dünyaya !

Şanlıurfa’nın tarihi çarşılar bölgesinde yer alan 80 metrekarelik atölyesinde yaptığı el işi cımbızları yurt içine ve yurt dışına pazarlayan 56 yaşındaki demir ustası Mehmet kamacı babasından devraldığı cımbızcılık mesleğini tam 40 yıldır küçük atölyesinde icra ediyor.
Artık yetişen çırağın olmadığını belirten Mehmet Kamacı, baba mesleğini 40 yıldır sürdürerek, çocuklarına öğretiyor. Usta Kamacı açıklamasında, “Bu cımbız işini daha önce babam yapardı. Bir de burada bir abimiz vardı, o yapardı. Ondan sonra baba mesleğini devraldım, şimdi bu işi ben yapıyorum. El yapımı cımbızları, Türkiye'nin dört bir yanına satıyorum. Ayrıca Avrupa’da birçok ülkeye sipariş üzerine ihraç ediyorum. Günlük ortalama 50 ile 60 tane arasında yapabiliyorum. Kullanım amacı yüzdeki istenmeyen kılları kaldırmak için ve kimisi de köyde eline batan diken ya da demir parçasını çıkarmak için kullanıyor” dedi.

“İlk cımbız budur”
Cımbız ustası Kamacı, Türkiye’de ilk çıkan cımbızı yaptığını ifade ederek, “Esas cımbız budur. İlk olarak yapılan cımbız budur. İnce uçlu olan cımbızlar sonradan çıktı. Türkiye’de de sadece biz Şanlıurfa’da yapıyoruz. Bizden başka da herhangi bir yerde el yapımı cımbız yapan yoktur” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
şanlıurfa
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17