banner262

Batman'da İlk Lavanta Hasadı Yapıldı

Batman İli Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler tarla günü etkinliğine; Vali Hulusi ŞAHİN, Beşiri Kaymakamı Sinan AŞCI, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir ÖZER, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Demir, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin AYDİŞ, Ticaret Borsası Başkanı Arif GÜNEŞ ve Ziraat Mühendisleri Odası yetkilileri, projede görev yapan ziraat mühendisleri ile çiftçiler katıldı.


Tarımda ürün çeşitliliğini arttırmak ve çiftçiye alternatif ürün sunmak amacıyla hazırlanan projeye ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Şahin, çiftçilerimizi alternatif ürünlerle tanıştırmak, şehrimizde ürün yelpazesini geliştirilmek ve kıraç arazilerde birim alanda çiftçilerimizin gelir oranını artırmak amacıyla geçen yıl proje çalışmalarına başlandığını belirterek,  “Özelikle tıbbi ve aromatik bitkilerin Batman’da denenmesi ve hangisinin daha verimli olacağına yönelik bir proje hazırlamıştık. Projenin bir ayağında Ziraat Odamız, bir ayağında Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve bir ayağında da Üniversitemiz vardı. Bununla ilgili önce eğitim çalışmaları yaptık. Bu bitkilerin yetiştirildiği illere çalışma gezileri düzenledik. Bu çalışmaların sonuncunda hazırlayıp GAP Bölge Kalkınma İdaresine sunduğumuz projemiz kabul edildi ve 380 bin lira bir proje bedeli ile 14 çiftçimize 2’şer dekarlık proje alanları yaptık. Sadece lavantayı ekmedik, ada çayı, kekik, nane, reyhan ve melisa otu gibi aromatik bitkilerini de ektik” dedi. 


“Lavantada Üçüncü Yılda Beklediğimiz Verimi,  Birinci Yılda Aldık” 

Belirlenen alanlarda ağırlıklı olarak lavanta ekiminin yapıldığını belirten Vali Şahin,"Lavantada üçüncü yılında beklediğimiz verimi,  birinci yılda aldık. Ekilen 14 ayrı lokasyonun 12’sinde yüzde yüz başarı sağladık. Bu 12 lokasyondaki başarı, lavantanın Batman’a uygun bir ürün olduğu konusunda bizde bir şüphe bırakmadı. Sonuçta beklemediğimiz pozitif bir sonuç aldık. Üç yıl sonra yapmayı düşündüğümüz hasadı birinci yılında yapıyoruz. Burada elde edeceğimiz başarılı sonuçlar çiftçimize rehber olacak ve bu tür yeni ürünler deneyerek çiftçilerimiz bir ürüne bağımlı kalmaktan uzak duracaklar.  Çünkü tek ürün yetiştirmek tehlikeli bir durum, başına bir şey gelirse elinizdeki tüm ekonomiyi kaybedersiniz.   Değişik yelpazede ürün yetiştirmek, çiftçimizi tek ürün yetiştirme bağımlılığından kurtarır” diye konuştu. 


Konuşmasının sonunda yoğun bir çalışma sürecin ardından başarılı bir netice alındığını ifade eden Vali Şahin, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. 
Daha sonra Vali Şahin,katılımcılarla birlikte lavanta hasadı gerçekleştirdi. 

Lavanta ve Kekik Bahçeleri Mesire Alanına Renk Katıyor 

Tarla günü etkinliğinin ardından İl Özel İdaresi tarafından Kıra dağındaki mesire alanına yapılan lavanta ve kekik bahçelerinde incelemelerde bulunan Vali Şahin, yürütülen çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı. 

Anahtar Kelimeler:
BatmanLavanta
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17