banner262

Türkeş,ölüm yıl dönümünde anılıyor

Başbakan yardımcılığı dahil devletin önemli kademelerinde görev üstlenen, MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in bugün doğum günü. Geçirdiği kalp krizi nedeniyle 1997’de hayatını kaybeden Türkeş, MHP’nin yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşların hayata geçirilmesine de öncülük etti.

1917'de Kıbrıs Lefkoşe'de doğduğunda ailesi ona Alp Arslan adını verdi. 1933'te ailesi ile birlikte İstanbul'a geldi. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1938'de de Harp Okulu'nu bitirdi.1939'da teğmen olarak orduya katıldıktan bir yıl sonra da Muzaffer hanımla evlendi.1944 yılında "Turancılık" suçlaması ile yargılandı. Nihal Atsız ile 9 ay 10 gün hapis yattıktan sonra Askeri Yargıtay kararı ile beraat etti.1960 askeri darbesini düzenleyen askerler arasında yer aldı. 27 Mayıs 1960 Cuma sabahı radyodan darbe bildirisini okuyan isim oldu.37 kişilik Milli Birlik Komitesi içinde yer aldı, Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi. Ülkedeki yapısal değişiklikleri yapmadan seçime gidilmesine karşı çıkan "14'ler" arasında yer alınca darbecilerle ters düştü. TSK'dan emekli edilerek büyükelçi olarak Hindistan'a gönderildi.

Darbenin liderliğine getirilen Cemal Gürsel'e, Adnan Menderes ve arkadaşlarını idam etmeyin çağrısı yaptığı mektubu Milli Yol dergisinde yayınlandı. 23 Şubat 1963'te Türkiye'ye döndüğünde binlerce milliyetçi genç tarafından karşılandı.1965'te CKMP'nin başkanı oldu, uzun tartışmalardan sonra parti tüzüğünde 9 Işık Doktrini yer aldı.1975'ten sonra Milliyetçi Cephe adı verilen koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevinde bulundu.

12 Eylül darbesi sırasında Milli Güvenlik Konseyi başkanı, diğer üç parti başkanlarının teslim olduğunu, Alparslan Türkeş'in de teslim olmasını, aksi taktirde suçlu durumda olacağını belirten bir bildiri yayınladı.12 Eylül darbesinden sonra 9 Nisan 1985'e kadar 4,5 yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde idam cezasıyla yargılanan Türkeş, bu davadan beraat etti.1987'de siyaset yasağının kalkmasıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girdi ve aynı yıl yapılan olağanüstü kongrede genel başkanlığa seçildi. 1991 genel seçimlerinde RP ve IDP ile seçim ittifakı yapan MÇP lideri Türkeş, Yozgat milletvekili olarak yeniden parlamentoya girdi.

1992'de 12 Eylül darbesi ile kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP'nin ismi de 1993 yılında MHP olarak değiştirildi. 1995 genel seçimlerinde parlamento dışı kalan Türkeş, 9 Işık başta olmak üzere siyasi ve tarihi görüşlerini içeren kitaplar yazdı.

Anahtar Kelimeler:
MhpAlpaslan Türkeş
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17