banner262

MSB'den Basın Bilgilendirme Toplantısı

Millî Savunma Bakanlığındaki toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:


1 MART TARİHİNDEN İTİBAREN 231 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Artan bir şiddet ve tempoda kararlılıkla devam eden Terörle Mücadelemiz kapsamında, 01 Mart tarihinden itibaren, yurt içinde ve sınır ötesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve FETÖ başta olmak üzere DEAŞ dâhil terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele edilmiş ve devam eden operasyonlar neticesinde 231 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.
Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadeleye, en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.


 
HUDUTLARIMIZDA 5 BİN 867 ŞAHIS YAKALANDI

Hudut güvenliği ile ilgili olarak, Mart ayı içerisinde, hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan toplam 5.867 şahıs yakalanmış, 19.722 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Bu şahıslar arasında 5’i FETÖ olmak üzere toplam 15 terör örgütü mensubu yakalanmıştır.

İcra edilen operasyonlar neticesinde; 19.346 paket sigara, 116 kg uyuşturucu ve 350 adet muhtelif silah ele geçirilmiştir.

Kara hudutlarımızın korunması ve güvenliğinin sağlanması, teröristle mücadelede etkinliğin artırılması kapsamında; sınırlarımızda teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik sistemleri tesis edilmekte, ayrıca hudut birliklerimizin imkân ve kabiliyetleri sürekli olarak geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirlerin alınması sağlanmaktadır.


 
SURİYE’DEKİ SON GELİŞMELER

Suriye Harekât Alanlarında terörden temizlenen bölgelerdeki mayın/EYP temizliği ile hayatın normalleşmesi maksadıyla insani yardım, altyapı ve günlük hayatı destekleme faaliyetlerimiz, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak, devam etmektedir. Güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimleri birliklerimiz tarafından engellenmektedir.

Bu kapsamda, Suriye Harekât Alanlarında DEAŞ terör örgütü mensupları dâhil olmak üzere Mart ayı içerisinde 183 terörist, kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hâle getirilmiştir.

Suriye’de son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından huzur ve güvenlik ortamı sağlanan bölgelerde saldırılar gerçekleşmiştir. 05 ve 14 Mart 2021 tarihlerinde rejim ve destekçileri tarafından ateşlenen ÇNRA ve balistik füzeler, kuzeydeki Cerablus ve El Bab ilçelerindeki sivil yerleşim yerleri ile akaryakıt tankerlerinin park noktalarını hedef almıştır. Saldırılarda 1 sivil ölmüş, 41 sivil yaralanmıştır.

Yine 18 Mart 2021 tarihinde Rejim kontrolündeki Tel Rıfat/Maranaz bölgesinden Kilis’e roket saldırısı düzenlenmiştir.

Rejim tarafından 21 Mart 2021 tarihinde,  Birleşmiş Milletler tarafından koordinatları belirlenen ve vurulmaması gereken İdlib Atarib’deki bir hastaneye top atışları yapılmış, saldırı neticesinde 1’i çocuk olmak üzere 5 masum sivil hayatını kaybetmiş, 10 sivil ise yaralanmıştır.

Hastaneyi vuran rejim ve destekçileri Bab El Hava meskun mahalli bölgesinde bulunan petrol tesislerine, Yerel Kolluk Kuvvetlerinin Cezaevi ve Emniyet Md.lüğü binasına hava taarruzu yapmış, saldırıda 1 sivil hayatını kaybetmiş, 2 sivil yaralanmış, ayrıca 20 TIR yanmış ve bazı binalarda hasar oluşmuştur.

Söz konusu saldırıların derhâl sonlandırılması için Rusya Federasyonu tarafına bildirimde bulunulmuş, belirlenen hedefler derhal ateş altına alınarak imha edilmiş, çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Birliklerimizin güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.

Hastaneyi bile vuracak kadar gözü dönen; çocuk, kadın, yaşlı demeden masum sivillere yönelik insanlık dışı ve canice saldıranları şiddetle ve esefle kınıyor ve dünyanın bu insanlık suçuna sessiz kalmaması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Bölgede masum ve mazlumları gözeterek Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz.
Millî Savunma Bakanımız ile Rusya Federasyonu Savunma Bakanı arasında 25 Mart 2021’de yapılan telefon görüşmesinde, Suriye’deki ihlaller ele alınmış ve bazı önlemler alınması konusunda mutabık kalınmıştır.


 
AZERBAYCAN’DAKİ FAALİYETLER

Azerbaycan’daki gelişmelerle ilgili olarak; Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde kardeş Azerbaycan ordusuna destek sağlamak maksadıyla, mayın/EYP arama ve imha faaliyetleri kapsamında bugüne kadar bölgede 217.865 metrekare alan mayınlardan temizlenmiştir. Ayrıca bu konuda timlerimizle eğitimler verilmeye devam edilmektedir.
 
LİBYA’DAKİ SON DURUM

Libya’daki faaliyetlerimizle ilgili olarak; Libya nizami ordusunun teşkili ve birliklerinin uluslararası standartlara ulaştırılması maksadıyla Libya’da 5 eğitim merkezinde eğitimler devam etmektedir.

Libya halkının huzur ve güvenliğine katkı sağlanması amacıyla şu ana kadar 4.407 Mayın/EYP ve patlamamış mühimmat tespit edilerek etkisiz hâle getirilmiştir.
 
EGE VE DOĞU AKDENİZ

Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki İstişari Görüşmelerin 62’ncisi yapılmış, NATO Karargâhında Ayrıştırma Önlemleri Toplantılarının 11’incisi icra edilmiştir. Önümüzdeki dönemde, Güven Artırıcı Önlemler toplantılarının dördüncüsünün Ankara’da yapılmasına yönelik Yunan muhataplarımıza davetimiz yinelenmiştir.

Türkiye, sorunların çözümünde ve tüm ilişkilerinde, barış, dostluk, iyi komşuluk ilişkileri, uluslararası hukuk ve ittifak ruhunu gözeten yapıcı tutumunu sürdürmeye devam edecektir.

HAREKÂT, TATBİKAT VE EĞİTİMLER

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, harekât, tatbikat ve eğitim faaliyetleri salgından etkilenmeden kesintisiz olarak devam etmektedir. Tatbikatlarla aynı anda diğer millî, uluslararası ve NATO görevlerimiz de kararlılıkla sürdürülmektedir.

Müttefiklerimizle ortak çalışabilirlik kapsamında; TCG GEMLİK fırkateynimiz tarafından, 15-19 Mart 2021 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de ABD Uçak Gemisi EISENHOWER görev grubuna destek sağlanmış ayrıca, ABD Deniz Kuvvetlerine ait 4 adet F-18 savaş uçağına uluslararası hava sahasında Hava Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından 19 Mart 2021 tarihinde yakıt ikmali yapılarak karşılıklı eğitimler icra edilmiştir.

Türkiye-Katar Özel Kuvvetler Tatbikatı (Al Hares Al Mane) Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığında yer alan unsurlarımız ile Deniz Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler personelimizin katılımı ile Katar’da icra edilmiştir.

Ayrıca, Türkiye-Katar Ortak Tatbikatı 2021 de (Al Adeid 2021 Tatbikatı); Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığında yer alan Kara Kuvvetleri Komutanlığımız unsurlarının katılımı ile Katar ev sahipliğinde icra edilmiştir.

NATO'nun üç yılda bir icra ettiği en önemli tatbikatlardan biri olan STEADFAST DEFENDER 2021 tatbikatına, NATO’nun kriz durumunda görevlendireceği hazır kuvvetin komutanlığı olarak iştirak edilmektedir.  

Hâlihazırda, 19 Mart 2021’de başlayan tatbikatın hazırlık safhası devam etmektedir. Birlik intikalleri dahil hazırlık ve yığınaklanma faaliyetleri 01 Haziran 2021 tarihine kadar sürecektir.  

Tatbikat esnasında, NATO üst komutanlığından zamanı belli olmayan bir günde verilecek hazırlık ikazı ile birlikte; 3’üncü Kolordu Komutanlığı unsurları İstanbul’da, 66’ncı Mknz.P.Tug. K.lığı unsurları Çorlu’da, tatbikat kapsamında kara, deniz ve havayolu ile intikal edebilirliğini göstermek maksadıyla deniz ve hava limanlarına kara yolu ile intikal edecektir.

Bu kapsamda faaliyet, 3’üncü Kor. K.lığı (HRF)mız tarafından Hasdal Kışlasından Atatürk Havalimanına ve Haydarpaşa Limanına, 66’ncı Mknz.P Tug.K.lığımızca, Çorlu Havalimanına ve Tekirdağ Limanına intikallerle tatbik edilecektir.
Söz konusu tatbikatın son safhası ise 19 Mayıs – 01 Haziran 2021 tarihleri arasında Romanya’da icra edilecektir.
Türkiye-Özbekistan Özel Kuvvetler Tatbikatı, iki ülke arasında dostluk, iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak maksadıyla Özbekistan’da icra edilmiştir.

Sea Shield 2021 Tatbikatı; Türkiye, ABD, Bulgaristan, Yunanistan, İspanya, Polonya ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu -2’nin katılımı ile Batı Karadeniz/Romanya’da icra edilmektedir.  Söz konusu tatbikata, Dz.K.K.lığımızdan 1 Fırkateyn (SNMG-2’de görevli TCG KEMALREİS) ve 1 Deniz Karakol Uçağı katılım sağlanmaktadır.

Önümüzdeki dönemde;

Ariadne-2021 Mayın Harbi Davet Tatbikatı; Yunanistan ev sahipliğinde, Türkiye tarafından komuta edilen NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2’de (SNMCMG-2) görev yapan Bulgaristan, Fransa, İspanya, İtalya ve Türkiye ile millî kontrolde Yunanistan ve Romanya Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile 27 Mart-04 Nisan 2021 tarihleri arasında icra edilecektir.

NATO ülkeleri arasında mayın harbi konusunda birlikte çalışabilirliği ve iş birliğini geliştirmek maksadıyla icra edilecek tatbikata, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 sancak gemisi TCG SOKULLU MEHMET PAŞA ve grupta görev yapan mayın avlama gemimiz TCG AYVALIK ile iştirak edilecektir.

Gelecek dönemde de harekât, tatbikat ve eğitim faaliyetlerimiz ile bölgesel ve küresel barışın desteklenmesine ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesinin en üst seviyede tutulmasına devam edilecektir.

FETÖ İLE MÜCADELE

FETÖ ile ilgili olarak; Bakanlığımız tüm birimleri ile aynı hassasiyet ve kriterlerle; yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir.  15 Temmuz 2016’dan itibaren 21.494 personel ihraç edilmiş, 3.173 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir.
 
1 Ocak – 25 Mart 2021 tarihleri arasında;

- 712 personel kamu görevinden çıkarılmış,
- 101 emekli personelin rütbesi geri alınmış,
- 44 personel göreve iade edilmiş,
- 3 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edilmiştir.
 
15 Temmuz 2016 tarihinden sonra personel destekleme oranlarında meydana gelen azalma nedeniyle o dönemden itibaren 113.430 personel temin edilmiştir.
 
KOVİD-19 İLE MÜCADELE

Kovid-19 ile mücadele kapsamında, Bakanlığımıza bağlı tüm birlik, karargâh ve kurumlarımızda ilk günden itibaren alınan tedbirler kararlı bir şekilde uygulanmaktadır. Ülkemizde artan vaka artışları göz önünde bulundurularak, tüm tedbirler gözden geçirilmiş ve 25 Mart tarihinde güncellenen tedbirler tüm birlik, karargâh ve kurumlarımıza yayımlanmıştır.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında, personelimizin aşılanması faaliyeti planlı şekilde devam etmektedir.

Sonuç olarak; birden fazla harekât alanında mücadele eden, dünyanın birçok bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasında görev alan Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları, ülkemizin savunma ve güvenliği için tüm ciddiyeti, samimiyeti ile diyalog ve koordinasyon içerisinde, üstün bir gayretle, kendisine tevdi edilen her türlü görevi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarma azim ve kararlılığındadır.
 

Anahtar Kelimeler:
TskMsb
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17