banner262

Bakan Akar ve İngiliz mevkidaşı Wallace sınırda

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Wallace ile Hatay’a gitti. Hatay Havalimanı’nda Vali Rahmi Doğan, 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Bakan Akar ve Konuk Bakan, kara yolu ile Suriye sınırının sıfır noktasındaki Şehit Er Hüseyin Koroç Hudut Karakolu’na geldi. 2. Hudut Alayı bölgesindeki karakola gelişinde tören mangasını selamlayan Bakan Akar, asil Türk milletinin namus ve şeref timsali olan şanlı Türk Bayrağı’nı Karakol komutanına armağan etti. Karakol komutanı da verilen emaneti öperek teslim aldı.

Şeref defterinin imzalanmasının ardından Bakan Akar ve Konuk Bakan, gözetleme kulesine çıktı. Hudut tekmili alınmasının ardından Bakan Akar ve İngiliz mevkidaşı buradan sınırın Suriye tarafındaki  Atme Kampı’nı inceledi. Vali Doğan tarafından Bakan Akar ve Wallace’a kamp ve bölgedeki yardım faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi. 

Rejimin saldırılarının ardından bölgeden kaçan çoğunluğunu kadın ve çocuklardan oluşan masum insanların bölgede barınmasıyla kendiliğinden oluşan kampın, Rejimin son saldırılarının ardından yoğun göç aldığını belirten Vali Doğan, altyapı hizmetleri olmayan kampta insanların zorlu şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını bildirdi.

Rejimin saldırıları nedeniyle kendilerini güvende hissetmeyen Suriyelilerin Türkiye sınırına doğru yöneldiğini ifade eden Vali Doğan, kamplardakilerin sağlık ve gıda ihtiyaçlarının Türk yardım kuruluşları tarafından karşılandığını söyledi.

Rejimin saldırılarından kaçan yaklaşık 1,5 milyon masum insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını aktaran Vali Doğan,  son iki ayda yaklaşık 3 bin yardım tırının bölgeye gittiğini dile getirdi.

Rejimin saldırıları nedeniyle tam 7 defa yer değiştirmek zorunda kalanların bulunduğunu vurgulayan Vali Doğan, bu insanların son olarak Atme Kampı’na geldiğine dikkat çekti.

Bakan Akar daha sonra Wallace ve beraberindekilerle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kevin Kennedy de katıldı. 

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI’NDAN DESTEK 

Toplantıda İngiltere Savunma Bakanı Wallace, sınırın sıfır noktasındaki hudut karakoluna Bakan Akar ile gelerek bölgede yaşanan trajediyi yerinde görme fırsatı bulduğunu belirterek, İdlib’deki çatışmanın durdurulmasına katkı maksadıyla hem BM Güvenlik Konseyi hem de NATO’da Türkiye’nin başlattığı askeri harekatı destekleyici tavır aldıklarını söyledi.

İnsani yardım faaliyetlerine de önemli oranda katkı sağladıklarını bildiren Wallace, hem milli olarak hem de NATO’daki faaliyetler üzerinden Türkiye’ye destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

YARDIM ÇALIŞMALARINA ÖVGÜ 

Milletler (BM) Suriye Krizi Bölgesel İnsani Koordinatörü Kevin Kennedy  ise saldırılarından kaçan insanların burada çok zorlu şartlarda yaşamaya çalıştığını belirterek, gerekli altyapı olmaması nedeniyle büyük sıkıntıların yaşandığını ifade etti. Ateşkesin sağlanması ile bölgede bir rahatlama yaşandığını dile getiren Konuk Bakan Kennedy, kamptaki çocuk nüfusunun yüzde 60'tan fazla olduğunu, Türkiye'nin Suriyelilere yardım konusunda olağanüstü bir iş çıkardığını belirtti.

Kennedy, uluslararası kamuoyunun Türkiye'nin üstlendiği yükün farkına vararak öncelikle İdlib'de göçü tetikleyen çatışmanın sona erdirilmesi ve insani yardım konusunda Türkiye'nin yanında olması gerektiğini ifade etti.

İncelemelerin ardından Hatay’dan ayrılan Wallace’i uğurlayan Bakan Akar, Suriye’nin Rasulayn ilçesindeki bombalı saldırıda şehit olan Jandarma Uzman Onbaşı Beyazıt Bestami Buluş’un cenaze törenine katılmak üzere Kırıkhan ilçesine geçti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17