banner262

Adalet Bakanlığı "Kadına yönelik şiddetle etkin mücadelede sıfır tolerans"

Adalet Bakanlığı, 2020 yılında kadına yönelik şiddetle daha etkin şekilde mücadele için kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirdi. Onarıcı adalet politikaları çerçevesinde mağdur odaklı uygulamalar geliştiren Bakanlık, şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili adli süreçleri hızlandırıp daha etkin hale getirdi. 63 sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayımlanmasının hemen ardından Bakanlık ilgili düzenlemeleri hızlıca uygulamaya koydu. Şiddet mağdurlarına meslek edindirme kursları, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ekonomik ve sosyal yardımlarından öncelikle yararlandırılması yönünde çalışmalar da yapıldı.

ADLİ GÖRÜŞME ODASI SAYISI 90 OLDU

Adalet Bakanlığı, suç mağduru çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere kırılgan grupta yer alan mağdurların adli süreçte ikincil örselenmelerinin önüne geçmek, uzmanlar eşliğinde uygun ortam ve yöntemle özellikle yargılama sürecinde ifade ve beyanlarının alınabilmesi amacıyla 2017 yılında Adli Görüşme Odalarını hayata geçirmişti. Bu odaların sayısı her yıl periyodik olarak attırıldı. 2019 yılında 59 olan Adli Görüşme Odası sayısı 2020 sonunda 90’a çıkarıldı.

Adalet Bakanlığı mağdurları adli süreçte bilgilendirmek ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunmak üzere ülke genelinde 105 adliyede Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü (ADM) kurdu. Kurulan ADM’lerde görevli 803 uzman tarafından şiddet mağdurlarına psiko-sosyal destek hizmeti veriliyor.

Öte yandan Adalet Bakanlığı 2021 yılının ilk yarısında 400 uzman alımı daha yapacak ve psiko-sosyal destek ünitelerini daha da güçlendirecek. Bakanlık 2022 yılında yapılacak uzman alımları ile adliyelerin bu psiko-sosyal destek ünitelerini iki kat arttırmayı hedefliyor.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER GENİŞLETİLDİ

Adalet Bakanlığı kadına karşı şiddet eylemleri nedeniyle ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlülere yönelik olarak öfke kontrolü programları uyguluyor. Şiddet eğiliminin devam ettiği yönünde bulgulara rastlanması durumunda bu yöndeki tespitler ŞÖNİM’e bildiriliyor. Ayrıca kadına yönelik şiddet faili tutuklu veya hükümlünün ceza infaz kurumundan tahliyesine ilişkin bilgiler gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması için ilgili kolluk birimine bildiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
Adalet Bakanlığışiddet
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17