banner262

24 TEMMUZ 2015’TEN BU YANA 18 BİN 549 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları, ülkemizin ve asil milletimizin güvenliği için üzerine düşen tüm görevleri azim ve kararlılıkla yerine getirmeye devam etmektedir. 
Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da vatanımızın, dost ve kardeş ülkelerin hak, alaka ve menfaatlerini koruyarak bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir.
FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadelemiz artan bir şiddet ve tempoda devam etmektedir. 
Bu kapsamda;
 - 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar toplam 18.549, 
 - Bu yılın başından itibaren ise 2.081 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.
 - Eylül ayında ise yurt içinde ve sınır ötesinde 4’ü büyük, 17’si orta çaplı olmak üzere toplam 21 operasyon icra edilmiş ve 139 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.
Ülkemize yönelik terör tehdidine karşı icra ettiğimiz tüm operasyonlarımız, başta Irak olmak üzere tüm komşularımızın sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygılı, uluslararası hukuka uygun, meşru müdafaa hakkı kapsamında ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alınarak yapılmaktadır. 
NATO’da kullanılan ve dünyaca kabul görmüş hedef belirleme usulleri kullanılarak tespit edilen söz konusu hedefler; dost ve müttefiklerimizle koordine edilmekte, operasyonlarımızda sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri için sivil halk, çevre, tarihî ve kültürel yapılar dokunulmazdır.  
Asil milletimizden aldığımız güçle ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadelemiz, en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.

İRAN HUDUDUNDA 77 BİN 34 ŞAHSIN YASA DIŞI GEÇİŞİ ENGELLENDİ 

Hudutlarımızda kaçakçılığın, yasa dışı ve düzensiz göçmen akınının engellenmesi, teröristle mücadelede etkinliğin artırılması kapsamında; sınırlarımızda teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik sistemleri tesis edilmektedir.
Ayrıca hudut birliklerimizin imkân ve kabiliyetleri sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirler alınmaktadır.
Afganistan’daki son gelişmelerle birlikte İran sınırında olası bir hareketliliğe karşı alınan tedbirler gözden geçirilmiş ve ilave tedbirler alınmıştır.  
İçinde bulunduğumuz 2021 yılında İran sınırında 77.034 şahıs engellenmiş, 1.562 şahıs yakalanmıştır. 
Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde Eylül ayında, tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 1.388 şahıs yakalanmış, 27.686 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.
Yakalanan şahıslardan 21’i FETÖ’ye mensup olmak üzere toplamda 41 terörist ele geçirilmiştir.
Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 20.930 paket sigara, 134 kilogram uyuşturucu, 40.000 adet muhtelif uyuşturucu hap, 225 adet muhtelif silah ve 317 adet büyükbaş hayvan ele geçirilmiştir.
Sınırlarımızın güvenliği ilgili bakanlık ve kurumlarla koordineli olarak her türlü zorlu iklim ve arazi şartlarına rağmen 7 gün 24 saat kesintisiz olarak sağlanmaktadır. 
“Hudut, namustur!” anlayışıyla bütün personelimiz yüksek moral ve motivasyonun yanı sıra büyük bir kahramanlık ve fedakârlıkla kendine verilen görevleri başarıyla yerine getirmektedir. 

EYLÜL AYINDA SURİYE HAREKÂT BÖLGELERİNDE 148 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ 

Hudutlarımızın güvenliği, milletimizin huzurunu korumak maksadıyla icra edilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtları ile Suriye’nin kuzeyinde yaratılan terör oluşumları daha büyük sıkıntılara mahal vermeden engellenmiş ve engellenmeye devam edilmektedir. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen bu harekâtlar ile bölge halkının huzur ve güvenliği sağlanmıştır. Bölgede hayatın normalleşmesine yönelik çalışmalarımız ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak yürütülmektedir.
Bu kapsamda; insani yardım, altyapı ve günlük hayatı destekleme faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Suriye Harekât Alanında, bölgede kullanılan elektrik Rejim tarafından çeşitli bahanelerle kesintiye uğratılmış, 21 Ağustos 2021 tarihinde tamamen kesilmiş, 18 Eylül 2021 tarihinden itibaren ise günde 12 saat olmak üzere yeniden verilmeye başlanmıştır.
 Bölgeye verilen elektriğin sürekliliğinin sağlanması maksadıyla, Tel Abyad ve Resulayn Yerel Meclisleri tarafından elektrik dağıtım ihalesine çıkılmış, gelinen süreçte yüklenici firma (AK Energy) tarafından Tel Abyad’a 22 Temmuz 2021 tarihinden itibaren (hâlihazırda 2.058 aboneye) elektrik verilmeye başlanmıştır.
Su durumuna ilişkin ise, Tel Abyad ve Resulayn şehir merkezlerinde problem yoktur. Su sıkıntısı çeken köylerin ihtiyacı, sorumlu üs bölgesi tarafından haftada iki gün su tankeri vasıtasıyla karşılanmaktadır.
Suriye Harekât Alanında eğitim-öğretime destek olmak için bölgedeki birliklerimiz tarafından bugüne kadar sorumluluk sahalarındaki 9 okulun bakım onarımı tamamlanmış, 7 okulun bakım onarımı devam etmektedir. 131 okulun ise bakım onarımı planlanmıştır.
Yol durumuna ilişkin olarak ise Şanlıurfa Valiliğince hibe edilen araç ve iş makineleriyle yol bakım çalışmaları yapılmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık 110 km asfaltlama yapılmıştır.
Ayrıca, güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimleri birliklerimiz tarafından engellenmektedir. 
Ancak terör örgütü, varlığını devam ettirdiği Tel Rıfat, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki bölgelerden sivillere ve bölgede görev yapan birliklerimize karşı saldırı arayışlarını sürdürmektedir. Söz konusu terörist faaliyetler kahraman komandolarımız tarafından anında müdahale ile engellenmektedir.
Bu kapsamda; Eylül ayında Suriye harekât bölgelerinde, DEAŞ terör örgütü mensupları dâhil olmak üzere 148 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.
Suriye’de, Türk Silahlı Kuvvetlerinin huzur ve güvenlik ortamı sağladığı bölgelere Rejim ve destekçileri tarafından gerçekleşen saldırılar devam etmektedir. 
Son bir ay içerisinde, İdlib bölgesinde Rejim tarafından yapılan top, havan, roket atışlarında ve hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu 4 sivil hayatını kaybetmiş, 20 sivil ise yaralanmıştır.
Türkiye olarak Suriye’nin kuzeyindeki harekât bölgelerinde ilgili devletlerle yapmış olduğumuz mutabakatlara uyuyoruz, kendilerinden de uymalarını bekliyoruz.
Söz konusu saldırıların sonlandırılması için Rusya Federasyonu tarafına bildirimde bulunulmakta, belirlenen hedefler derhâl ateş altına alınarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.
DEAŞ’la mücadele kisvesi altında uluslararası kamuoyunda kendini meşrulaştırmaya çalışan eli kanlı PKK/YPG terör örgütü başta olmak üzere, bölgede sağlanan barış ve istikrarı bozmak maksadıyla sivillerin yaşam hakkını ellerinden alanların bu alçak saldırılarını şiddetle kınıyoruz. 
Bölgede masum ve mazlumları gözeterek Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğimizi, dünyanın da bu insanlık suçuna sessiz kalmaması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

AZERBAYCANLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ 

 Türk Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan ordusuna destek sağlamak maksadıyla, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde mayın/EYP arama ve imha faaliyetleri ile modernizasyon ve eğitim faaliyetlerine destek vermeye devam etmektedir. Türkiye ve Azerbaycan arasında ortak çalışabilirliğin sağlanması, eğitim planlaması, yönetimi ve icra esaslarının uyumlu hâle getirilmesine yönelik “Kardeş Tugay” projesi başlatılmıştır. 
Hâlihazırda Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personeli ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde ortak tatbikat ve eğitim faaliyetlerine devam edilmektedir.
Sarsılmaz Kardeşlik-2021 Tatbikatı, 05-08 Ekim 2021 tarihleri arasında Türkiye ve Azerbaycan unsurlarının katılımıyla Nahçıvan/Azerbaycan’da icra edilecektir. Tatbikatın amacı, Türkiye ve Azerbaycan Kara Kuvvetleri arasında dostluk, iş birliği ve koordinasyonu geliştirmektir.
“İki devlet, tek millet!” anlayışıyla kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğumuz Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm imkânlarımızla yanlarında olmaya devam edeceğiz.

TÜRKİYE LİBYA’DA YABANCI GÜÇ DEĞİLDİR!

500 yıllık tarihî kardeşlik bağlarımız olan Libya’da, birliklerimiz tarafından meşru hükûmetin davetine ve ikili anlaşmalara istinaden askerî eğitim, yardım, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri’nin yaptığı açıklamada belirttiği üzere Türkiye dışındaki yabancı birliklerin ülkede ne kadar kalacağına yalnızca seçilmiş yetkililer karar verebilecektir. Türkiye, Libya’da yabancı güç değildir, Libya Hükûmetinin resmî daveti ve ikili anlaşmalarımız kapsamında orada bulunmaktadır.
Her zaman ifade ettiğimiz gibi, amacımız Libya’nın toprak bütünlüğünün, sürdürülebilir ateşkesin, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Bölgedeki huzur ve istikrarın muhafazası ve sorunların çözümü için diyaloğa açık gayretlerimiz “Libya, Libyalılarındır.” yaklaşımımızla devam etmektedir. 
Faaliyetlerimiz, uluslararası hukuka uygun olarak ve BM tarafından tanınan Libya'daki meşru hükûmet ile imzaladığımız anlaşmalar çerçevesinde devam edecektir.

EGE, AKDENİZ, KIBRIS ve KARADENİZ

Türk Silahlı Kuvvetleri Ege’de, Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir.
Yunanistan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde yaptığımız tüm çağrılara rağmen uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Gayri Askerî Statüdeki Doğu Ege Adaları’nın statüsünü bozan eylemlerini sürdürmektedir.
2021 yılı başından itibaren askerî deniz ve hava araçları ile Gayri Askerî Statüdeki Adalara yönelik 1.989 ihlal gerçekleştirmiştir. 
Yunanistan ayrıca Atina Mutabakatı hilafına moratoryum ihlallerini ısrarla sürdürmektedir.  15 Haziran-15 Eylül tarihlerini kapsayan moratoryum döneminde bile Yunanistan tarafından Ege Denizi’nde 56 hava ve deniz faaliyeti icra edilmiştir. Bu durum söz konusu ülkenin, altında kendi imzası bulunan anlaşmalara bile uymaktan imtina ettiğinin en bariz örneğidir. 
Ayrıca, Yunanistan’ın Nautical Geo adlı bilimsel araştırma gemisi için Eylül ayında yaptığı NAVTEX ilanı Türk Kıta Sahanlığını kapsaması sebebi ile uluslararası hukuk gereğince Türkiye ile önceden koordine etmesi gereken bir husustur. Yunanistan’ın bu hukuka aykırı girişimine karşı müdahalede bulunulmuş, itiraz NAVTEX’imiz yayınlanmıştır.

Son olarak Yunanistan, 29 Eylül’de Pharmenion Tatbikatı’nın senaryosu kapsamındaki çıkarma safhasını Gayri Askerî Statüdeki Sakız Adası’nda üst düzey katılımla icra ederek provokasyonlarına devam etmiştir.
Yunanistan’ın son zamanlarda silahlanma faaliyetlerinde artış yaşanmaktadır. Açık kaynaklara kadar yansıyan Yunanistan’ın artan silahlanma faaliyetleri ile Türkiye’ye karşı denge oluşturma gayretinde olduğu değerlendirilmektedir. 
Yunanistan’ın hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulmaya devam edilmekte ve mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılık verilmektedir.
Denizlerimizdeki hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasına kararlılıkla ve taviz verilmeksizin devam edilmektedir. Başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere, Kara ve Hava Kuvvetlerimiz de bu kapsamda talimatlandırılmıştır. Haklarımızdan herhangi bir geri adım atmak söz konusu değildir; oldubittilere de kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
Komşumuzdan beklentimiz; uluslararası hukukun gereklerine, akla, mantığa, hakkaniyete, insani ve medeni normlara uygun davranması; sorunların iyi komşuluk ilişkilerine dayanan barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözümünden yana samimi bir tutum sergilemesidir.

KIBRIS’TA TEK ÇÖZÜM: EGEMEN EŞİTLİĞE DAYALI İKİ DEVLET

 Bir diğer önemli husus da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ada’daki durumudur.
Bugüne kadar denenmiş ve bir sonuç alınamayacağı tüm taraflarca görülmüş yöntemlerle bir çözümün mümkün olmadığı ve Kıbrıs’ta eşit, egemen ve bağımsız iki devletin bulunduğu kabul edilmeden müzakerelerin ilerleyemeyeceği açıkça görülmelidir.
Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan ve iş birliği içinde olan iki devlet tek çözümdür.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de bu çözüm yolunu benimsemesi Ada’nın huzur ve refahı için faydalı olcaktır. 
Bir kez daha vurgulamak isteriz ki Kıbrıs bizim millî meselemizdir. Garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız. Türkiye garantör devlet olarak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklar çerçevesinde Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecektir. 

HAREKÂT-TATBİKAT-EĞİTİM

Türk Silahlı Kuvvetleri, tüm dünyayı etkisi altına alan salgına rağmen kesintisiz olarak devam ettiği harekât, tatbikat ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra uluslararası ve NATO görevleri ile de bölgesel ve küresel barışın desteklenmesine katkı sağlamaya devam etmektedir.
Müttefiklerimizle ortak çalışabilirlik kapsamında;
Millî Anadolu Ankası-2021 Tatbikatı, 27 Eylül-08 Ekim tarihleri arasında 3’üncü Ana Jet Üs K.lığı/Konya’da millî unsurların katılımı ile icra edilmektedir. Tatbikatın amacı, Personel Kurtarma Görev Kuvveti unsularının eğitim seviyelerini artırmak, “Hayatta Kalma ve Kaçma Kurtulma” usullerini geliştirmek ve pilotların eğitim seviyelerini artırmaktır.
Eternity-2021 (Sonsuzluk-21) Tatbikatı, 01-09 Ekim tarihleri arasında Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin katılımı ile Tiflis/Gürcistan’da icra edilmektedir. Tatbikatın amacı, katılımcı ülkeler (Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan) arasında eğitim, iş birliği ve birlikte çalışılabilirliği geliştirmektir. 
Anadolu Yıldızı-2021 Arama Kurtarma Tatbikatı, 12-15 Ekim tarihleri arasında Ege Denizi’nde Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde icra edilecektir. Tatbikatın amacı, Türk Arama Kurtarma teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma unsurlarının müşterek arama kurtarma harekâtı icra edebilme yeteneklerini artırmaktır.
Türk Silahlı Kuvvetleri; NATO, BM, AB ve AGİT görevleri ve ikili anlaşmalar kapsamında Libya’dan Kosova’ya, Azerbaycan’dan Bosna Hersek’e, Katar’dan Somali’ye kadar birçok coğrafyada dünya barışına katkıda bulunmaktadır. 
Gelecek dönemde de harekât, tatbikat ve eğitim faaliyetlerimiz ile bölgesel ve küresel barışın desteklenmesine ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin harbe hazırlığının en üst seviyede tutulmasına devam edilecektir.

FETÖ İLE MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

Bakanlığımızın tüm birimleri gerekli hassasiyeti göstererek yeni bilgi, belge ve veriler ışığında FETÖ ile mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam etmektedir. 15 Temmuz 2016’dan itibaren 27.596 personel için ihraç ve idari işlem uygulanmıştır.
1 Ocak – 01 Ekim 2021 tarihleri arasında;
- 3.243 personel kamu görevinden çıkarılmış, 
- 617 emekli personelin rütbesi geri alınmış,
- 147 personel göreve iade edilmiş,
- 14 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edilmiştir.

KOVİD-19 İLE MÜCADELE
Kovid-19 ile mücadelede tüm personel aşı konusunda bilgilendirilmekte ve aşı yaptırmaları hususunda teşvik edilmektedir. 
Sonuç olarak; aynı anda birden fazla harekât alanında mücadele eden, dünyanın birçok bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasında görev alan Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları; binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerlerinden aldığı ilhamla asil milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı için üstün bir gayret içerisinde, kendisine tevdi edilen her türlü görevi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarma azim ve kararlılığındadır.

Anahtar Kelimeler:
TskMsbErör
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17