banner268

2020 yılında 20 milyon adli sicil belgesi, elektronik ortamda alındı.

Adalet Bakanlığı, adli işlemlerin daha da hızlanması ve vatandaşların yargısal işlerinin kolaylaşması için her alanda dijitalleşme çalışmalarına ağırlık veriyor. Adli sicil belgesinin e-devlet üzerinden verilmesi de bu adımlardan biri. Uygulama vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. 2020 yılında sadece e-devlet üzerinden 17 milyon 958 bin 948 adli sicil belgesi alındı.

Adli sicil belgesi e-devlet uygulamasının dışında konsolosluk.net üzerinden 10 bin 620 defa alınırken, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatlarından 2 milyon 467 bin 204 kez sorgulandı. Bu sorgulamalardan talep neticesinde 1 milyon 120 bin 334 adli sicil belgesi verildi.

Böylece 1 Ocak ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında talep edildiği farklı uygulamalar kapsamında toplamda 19 milyon 89 bin 902 adli sicil belgesi alındı.

Bilindiği gibi e-devlet kapısı üzerinden adlî sicil belgesi alabilmek için e-devlet kapısının kayıtlı kullanıcısı olmak gerekiyor.

11 FARKLI DİLDE ADLİ SİCİL BELGESİ

Adalet Bakanlığının yurt dışında yaşayan milyonlarca vatandaşın resmi işlerini kolaylaştıran uygulamalarından biri de adli sicil belgesinin farklı dillerde verilmesi. Adliyelerden alınması gereken tercüme edilmiş adli sicil belgesi ilk olarak 2016 yılında dört dilde elektronik ortama aktarılmıştı.

Adli sicil belgeleri 2018’den itibaren ise İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Felemenkçe, Danca, Arapça, Rusça, Çince ve Portekizce olmak üzere 11 dilde verilmeye başlandı.

1 Ocak ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında en çok tercüme edilmiş adli sicil belgesi İngilizce olarak alındı. Yıl boyunca İngilizce olarak 152 bin 789 belge alınırken, Almanca 22 bin 134 ile en çok belge alınan ikinci dil,  Fransızca da 9 bin 883 ile üçüncü dil oldu. Toplam 11 dilde 198 bin 94 belge alındı. Bunların 187 bini e-devlet üzerinden gerçekleşti.   

BİN 427 BELGEYE APOSTİL ŞERHİ

Adalet Bakanlığı, resmi bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan apostil işlemlerinin hızlanması için de önemli düzenleme yapmıştı. Bu kapsamda 1 Ocak 2019’dan beri e-apostil.gov.tr adresinden onaylı apostil şerhi alınabiliyor. 1 Ocak ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında uygulama üzerinden 96 mahkeme kararı ve 1331 adli sicil kaydı belgesi olmak üzere toplam bin 427 belgeye e-apostil şerhi verildi.

Bilindiği gibi yurtdışında yaşayanlar vatandaşlar, adli sicil ve mahkeme kararlarının yaşadıkları ülkelerde kabul edilmesi için Türkiye’ye gelip adalet komisyon başkanlıklarına fiziki başvuru yapmak zorundaydı. E-Apostil’in hayata geçmesiyle beraber vatandaşlar yurtdışından gelmeden e-devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yaparak belgelerini şerhli alabiliyor.

Anahtar Kelimeler:
AdaletAdli Sicil
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17