banner262

5. Uluslararası Nogay Türkleri Sınırsız Futbol Turnuvası sona erdi

5. Uluslararası Nogay Türkleri Futbol Şampiyonası Türkiye’nin sayfiye şehri Antalya’da 7 ülkenin seçme futbol takımları arasında tertip edildi. Turnuvaya FC Shabden (Rusya), İsveç, Norveç, Hollanda, Almanya, Romanya ve ev sahibi Türkiye’de yaşayan Nogayların oluşturduğu futbol takımları katıldı.

Turnuva renkli ve unutulmaz anlara sahne oldu

Turnuvanın renkli ve unutulmaz anlara sahne olduğunu belirten Gençlik ve Spor Bakanlığı Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Daire Başkanı Ferudun Cemal Sofuoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklediği; Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin öncülüğünde, Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Derneği’nin tertip ettiği şampiyona 3 gün sürdü. Nogay El’in 1., Romanya’nın 2. ve İsveç’in 3. olduğu şampiyona renkli ve unutulmaz anlara sahne oldu. Antalya’daki şampiyonaya 7 ülkeden futbol takımları 90 futbolcu ile ve yaklaşık 250 seyirci katıldı. Şampiyon takımı ve madalya alan her sporcuyu destekliyor, can-ı gönülden tebrik ediyoruz. Bakanlığımız ev sahipliğinde 3 gün süren ve 5.’si düzenlenen şampiyonaya FC Shabden (Rusya), İsveç, Norveç, Hollanda, Almanya, Romanya ve Türkiye’de yaşayan Nogayların oluşturduğu futbol takımları katıldı. 7 ülkeden 90 futbolcunun bulunduğu şampiyonaya Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Nogay Türkleri Gençlik ve Spor Derneği de destek verdi. Dombra şarkısı ile ülkemizde tanınan sanatçı Arslanbek Sultanbekov proje kapsamında Nogaylarla bir araya gelerek konser verdi” diye konuştu.

FC Shabden (Çiğdem) Futbol takımı şampiyon oldu

Sınırsız Futbol Projesi’ne katılan takımların tamamının birbiriyle mücadele ettiği, zevkli ve çekişmeli geçen mücadelelerden sonra FC Shabden, Romanya, Hollanda ve İsveç takımları yarı finale yükseldi. Final oynamak için yapılan karşılaşmalarda FC Shabden İsveç’i, Romanya ise Hollanda takımlarını yendi. Üçüncülük mücadelesinde İsveç penaltı atışları sonucu Hollanda’yı 6-5 yendi. Finalde Romanya takımını 5-0 yenen FC Shabden şampiyon oldu. Rusya’da yaşayan Nogaylar arasında 16 takımın katılımıyla yapılan turnuvayı kazanarak Türkiye’ye gelen FC Shabden takımı şampiyona boyunca hiç yenilmedi.

Şampiyona Hikâyesi:

İlk defa Moskova’da tertip edilen ve halkın, gençlerin ilgi odağı haline gelen şampiyona daha sonra Ankara’da tertip edildi.

3. olarak Oslo’da ve 4. defa ise Amsterdam’da düzenlendi.

Hem sağlıklı nesillerin yetişmesi hem de Türk akraba toplulukların birbirlerini tanıması, kaynaşması adına kıymet gören şampiyonaya ilgi her geçen yıl büyütüyor.

İlk olarak 2015 yılında Moskova’da düzenlenen ‘Nogay Türkleri Futbol Turnuvası’nın 2.’si 2016’da Ankara, 3.’sü 2017’de Oslo ve 4.’sü ise 2018’de Amsterdam’da gerçekleştirilmişti.

Nogay Türkleri Kimdir?

Türk tarihine adını altın harflerle yazdıran, Kıpçak Türklüğünün fahri Altın Orda’nın yıllarca yaşayıp bozulduktan sonra Türklük yeni devletlere şahit oldu. Bunlar: Kırım Hanlığı, Kazan Hanlığı, Sibir Hanlığı, Astrahan Hanlığı ve Nogay Ordası. Bu 5 ordanın (devletin) doğduğu kıpçak bozkırı yeni devletlerin yaşama alanı oldu. Hanlıklar adından anlaşılacağı üzere aynı zamanda bölgeleri de tarif ediyordu. 200 yıla yakın yaşayan Nogay Ordası, yıkıldıktan sonra Nogay halkının makus talihi başladı.

Rus Çarlığı’nın acımasız, zalim savaşları Nogay Türkleri’ni anavatanda yaşayamaz hale getirdi. 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması (Osmanlı İmparatorluğu - Rus Çarlığı) imzalandıktan sonra Kafkasya, Kırım, Astrahan, Romanya topraklarında Nogay Türkleri düzenli ve düzensiz şekilde İstanbul’a, Samsun’a, Trabzon’a, Balıkesir’e göç etmek mecburiyetinde kaldılar. Anadolu’da 1,5 milyondan fazla sayıda yaşayan Nogay Türkleri güzel ülkemiz Türkiye’mizin 37 farklı ilinde ömür sürüyorlar.

Halen Kazakistan’da, Dağıstan’da, Çeçenistan’da, Karaçay Çerkez’de, Kırım’da, Ukrayna’da, Romanya’da, Bulgaristan’da yaşayan Nogay Türkleri atatoprakları dediği Türkiye’de huzurla, imanla yaşıyorlar.

Anahtar Kelimeler:
AntalyaNogan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17