banner268

Başkan Acar "Nöbetçi Eczane Sayısı Arttırılacak"

27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası da koronavirüse karşı gerekli önlemleri arttırıp bu konuda eczacılara eğitimler verileceğini açıkladı. 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Acar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada bir salgın hastalık söz konusu. Koronavirüs kaynaklı ülkemizde de geçen hafta itibari ile ilk vaka tespiti yaşandı. Vakaların sayısı giderek artmakta. Şuan henüz yeterli test yapılmış değil. Bu testlerin sonucunda ortaya çıkan semptomlarla birlikte vatandaşlarımızın, dileriz ki, öyle bir şey olmaz test yapılan vatandaşlarımızın testlerin neticeleri sonucunda bu vakaların daha da artacağı ön görülmektedir. Bu bağlamda dünyanın diğer ülkelerine baktığımız zaman İtalya gibi Çin gibi ve birçok Avrupa ülkesi gibi hastalığın çok vahim noktalara gelmemesi noktasında vatandaşlarımızın, devletimizin ve tüm kurumların gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. 

Bu bağlamda biz de Şanlıurfa Eczacılar Odası olarak, eczanelerimizde bir takım önlemler alma yoluna gittik. Eczaneler bu konuda risk grubuna giren bir meslek örgütü, sağlık hizmeti vermekteyiz. Hastalığın, hastaların ilk temas ettiği noktalardan biri de eczanelerdir. Öncelikle eczanelerimizde aldığımız önlemlere değinmek gerekirse bir dizi tavsiye niteliğinde eczanelerimize liste gönderdik. Uyulması gerekenler, yapılması gerekenler, kurallar hususunda öncelikle mümkün mertebe her türlü temastan insanlarla temastan tokalaşma noktasında tavsiyelerde bulunduk. Eczane ortamının her gün dezenfekte edilmesi gerektiği hususunda bildiride bulunduk. Bunun üzerinde dikkatle durduk. Her eczanemiz kendi dezenfektesini yapma konusunda yetkili ve bilgilidir. Eczanelerde içecek ikramının asgariye indirilmesini istiyoruz. İlla ikram edilecekse de mutlaka tek kullanımlık bardaklarda yapılması gerektiği yönünde bildirim yaptık eczacılarımıza. Öte yandan özellikle nöbetlerde insanların içeride yığılmaması adına gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu da eczacılarımıza bildirdik. Gerekirse çok kalabalık olursa içeride değil de dışarıda bekleme söz konusudur. Belki biraz soğuk olur ama virüs kapmaktan iyidir.”

Zaman zaman nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Acar, nöbetçi eczanelerin arttırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Son dönemde dezenfektan taleplerinde artış yaşandığını vurgulayan Acar, “Gerekirse bu süreçte yoğunluk olması durumunda nöbetçi eczanelerin sayısını arttırmaktır. Şuan gündemimizde de bu var. Öte yandan eczacılarımıza yönelik eğitimler yapma kararı aldık ki, zaten hepsi bu konuda yeterli bilgiye sahip tekrar bu bilgilerinin üzerinden geçmek adına eğitimler yapacağız ki,  eczacılarımız da halkımızı bu konuda virüsten korunmak için gerekli tedbir ve önlemleri aktarsın. Bilindiği üzere hastalığın ülkemizin gündemine girmesiyle birlikte insanımızda bir takım kaygılar var. Özellikle maske ve dezenfekte konusunda talepler çok arttı. Maalesef bazı insanlar da bunu fırsat bilerek fiyatları 2-3 katı daha fazla çıkarma gayretine girdiler. Biz Şanlıurfa Eczacıları ve Şanlıurfa Eczacı Odası olarak bu konuda taşın altına elimizi koyma kararı aldık.  Eczacıların görevi sadece raftan ilacı alıp hastaya vermek değil eczacılar gerektiğinde üretim de yapabilecek kabiliyete ve bilgiye sahip bir meslek grubudur.  Geçtiğimiz hafta ilk etapta 20 eczacımıza dezenfekte üretimi hususunda eğitim verdik mesleki bilgileriyle, akademik bilgileriyle kendi eczanelerinde dezenfektan üretip vatandaşlarımıza uygun fiyattan verme imkanına sahip olacaklar. Bunlar bizim eczacılara yönelik aldığımız tedbirlerdir” dedi.

Süleyman Acar yaptığı açılmada vatandaşa ise şu tavsiyelerde bulundu: “Halkımıza da söylemek istediğim birkaç husus var. Bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öncelikle mecbur olmadıkça hepinizin malumu bunlar çok söyleniyor, tekrarlamakta da fayda var. Mecbur olmadıkça dışarı çıkmasınlar. Tokalaşma, öpüşme gibi selamlaşmalardan ısrarla kaçınmaları gerekmektedir. Her hastalık gibi bu koronavirüs kaynaklı hastalığın da bağışıklık sistemiyle doğrudan ilgisi var. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa bünyenin de hastalıkla mücadele etmesi o kadar güçlü olur. Bu bağlamda bağışıklık sistemini güçlendirici ilaç ve gıda takviyelerinin mutlaka alınması gerekir. Bu konuda da vatandaş eczacısından hangi eczaneden alış veriş yapıyorsa en yakın eczanecisine giderek bu konuda eczacısından doğru bilgi alması çok büyük önem arz etmektedir. Çok düşük bir bilançoyla bizim bu tabloyu atlatacağımıza inanıyorum. Toplumumuzun sağduyulu olacaklarına inanıyorum. Bütün vatandaşlarımıza sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269