banner268

Bakan Çelik, "Her türlü tedbiri alıyoruz"

15 Mayıs’tan itibaren başlayan arpa ve buğday hasadı hakkında açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

‘FİYATI ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE AÇIKLAYACAĞIZ’

Bakan Çelik, “Ülkemizde buğday-arpa hasadına 15 Mayıs itibarıyla başlandı. Güneydoğu Anadolu bölgemizden başlanan hasatta henüz yüzde 3 seviyesine ulaşılmıştır. Fiyatı önümüzdeki süreçte açıklayacağız. Bu süreçte piyasayı yakından takip ediyoruz; üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbiri alıyoruz.” diye konuştu.

‘DEPO KİRA ÜCRETİ ALINMAYACAKTIR’

TMO, bugünden geçerli olmak üzere üreticilerin depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla emanet alımlara başlayacak.” diyen Faruk Çelik, “Üreticilerimiz, ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamını randevu almak suretiyle TMO işyerlerine emanete bırakabilirler. İsteyen üreticilerimiz, emanete bıraktığı ürün karşılığında geçen yılki müdahale alım fiyatı üzerinden yüzde 30 oranında avans kullanabilirler. Emanete bırakılan ürünlerden, fiyat açıklanıncaya kadar depo kira ücreti alınmayacaktır. TMO, Lisanslı Depolarla ürün alımı için protokol imzalamakta, lisanslı depolara konulan ürünlere alım garantisi vermektedir.” şeklinde ifade etti.

‘FAİZİN YÜZDE 50’Sİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAKTIR’

Bakan Faruk Çelik, açıklamalarına şöyle devam etti:

Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler, yüzde 2 stopaj ve SGK kesintisinden muaf tutulacak. Ürününü teminat göstererek ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar kredi kullanabilecek ve bu krediye ait faizin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacaktır.

Üreticilerimizin, belirtmiş olduğumuz bu avantajlarından istifade edebilmeleri ve ürünlerini uygun fiyatlarda istedikleri zaman satabilmeleri için lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Amacımız, üreticilerimizin ürünlerini memnun olacakları fiyatlardan satabilmesidir. Hasadın yoğunlaşması ve piyasa şartlarına göre ilave adımlar atılacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269