banner262

Hatay İl Müftüsü Bilgili "Huzur, mutluluk, kardeşlik, dayanışma ve ilim mekanları olan camileri kendimiz için fırsat mekanları olarak değerlendirelim"

Diyanet İşleri Başkanlığı; Camilere ilgiyi artırmak, çevresini bakımlı ve canlı tutmak amacıyla, 1-7 Ekim tarihleri arasını “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak ilan etmiştir. 2020 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın teması “Cami ve İlim” olarak belirlenmiştir.

Başkanlığımızın her yıl bir tema belirlemesinden kasıt Camiyi yeniden hayatın merkezine taşımak ve asli hüviyetini yeniden kazandırmaktır. İşte bu noktada 2020 yılında Camiler ve Din Görevlileri Haftası 1 Ekim 2020 Perşembe günü başlayıp 7 Ekim Çarşamba günü sona erecektir. Hafta boyunca İl ve İlçe Müftülüklerimizde “Cami ve İlim” konulu çeşitli etkinlikler Covıd-19 tedbirleri kapsamında gerçekleştirilecektir.

İl Müftülüğü olarak farklı etkinliklerle “Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nı en güzel şekilde kutlayacağız. Gereken hazırlıklar kurulan komisyon maharetiyle tamamlanmış olup planlanan programlar dünyayı saran salgın dolayısıyla hafta boyunca İl Müftülüğü sosyal medya hesaplarımızdan gerçekleştirilecektir. Buna göre her yaştan insanımızı kucaklayan camilerimizi hayatımızın merkezine alalım. Huzur, mutluluk, kardeşlik, dayanışma ve ilim mekanları olan camileri kendimiz için fırsat mekanları olarak değerlendirelim.

İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Kur’an-ı Kerim’de, yeryüzünde inşa edilen ilk mescit olarak Kâbe’den bahseden ayeti kerime, aynı zamanda insanoğlu için hayatın başlangıcıyla caminin tarihinin kesiştiği gerçeğini beyan ederek önemli bir hakikate ve büyük bir hikmete dikkat çekmektedir. Nübüvvetin son ve evrensel temsilcisi Peygamber efendimiz de Mekke’de İslam’ın tebliğ merkezi, müminlerin sığınağı ve mescit olarak Erkam’ın evini belirlemiş, Medine’ye hicret ettiğinde ise ilk işlerden birisi olarak Mescid-i Nebi’yi inşa etmiştir.

Mescid-i Nebi ihtiyaçların karşılandığı, sorunların çözüme kavuşturulduğu, kimsesizlerin himaye edildiği, bireysel ve sosyal düzlemde her türlü mesele ile ilgili istişarelerin yapıldığı, kararların alındığı bir merkez olarak görev ifa etmiştir. Bütün bu fonksiyonlarıyla beraber Mescid-i Nebi’nin en önemli işlevi, edep, adap, ilim ve irfanın aşılandığı bir mektep oluşudur. İnsanlığın güzide nesli sahabe topluluğu bu mescitten yetişmiştir. İslam’ı öğrenmek için gelen kişi ve gruplara Peygamber efendimiz dini bu mescitte öğretmiş, (Buharî, İlim, 6.) uygun zaman dilimlerinde ashaba orada dersler vermiş, (Buharî, İlim, 11.) soruları mescitte cevaplamıştır. Dolayısıyla; bizzat Peygamber efendimizin uygulamalarıyla mescit ve camiler her düzeyde ilmi faaliyetlerin yapıldığı önemli bir bilgi ve tefekkür merkezi olmuştur. Peygamber efendimiz bir gün mescide girdiğinde bir kısmı tilavet ve dua ile bir kısmı ise ilimle meşgul olan iki topluluk görünce, her iki grubun da hayırlı bir işle meşgul olduğunu ifade ettikten sonra “Ben muallim olarak gönderildim.” buyurarak ilimle meşgul olanların yanına oturmuştur. (İbn Mâce, Sünen, 17.) Söz konusu rivayet ve uygulamalar mescitlerin ilim merkezi oluşunu ibadet mekanı olmasından daha güçlü hale getirmektedir.

Peygamber efendimize ilk gelen ‘Alak Suresi ayetlerinin, “oku” emri bağlamında Yaratan’dan, insanın yaratılışından, bilgi ve kalemden bahsetmesi; insanı, evreni ve gayeyi doğru anlama açısından ihmal edilemez hayati bir ufuktur. Aynı şekilde Kur’an-ı-Kerim’in insanın varlığı ve hayat serüvenini izah eden, tabiatı ve evreni tefekküre yönelten, hayatın gayesi, ahiret ve varoluşun hikmetini beyan eden, akletme, tefekkür, tedebbür ve tezekkürü vurgulayan ayetleri; ilim, ibadet ve güzel ahlak bütünlüğü ile sağlam bir inanç, şuur ve kişilik oluşturmaktadır.

Diğer yandan Müslümanlar, ilmi; hiçbir dönemde bugünkü manada İslami olan/olmayan şeklinde tasnif etmemişler, tüm ilim dallarını aynı gaye içerisinde yorumlayarak varoluşun hakikat ve hikmetini anlama ve insanlığa faydalı olma yaklaşımıyla ele almışlardır. Bu inançla 7. yüzyıldan Rönesans’a kadar yaklaşık 7 asırlık bir zaman zarfında, bilimin bütün alanlarında insanlığın ufkunu aydınlatmış; teorik ve pratik boyutta ilmin öncüsü olmuşlardır.

Birçok konuda olduğu gibi inanç, ibadet, ahlaki özellikleri ve Kur’an hizmetiyle örnek gösterilen Hatay halkımız, her zaman olduğu gibi bu sene de 2020 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftasına ilgi ve destekleriyle insanımızın huzur ve mutluluğuna sebep olacaklardır.

Bu sebeple saygıdeğer halkımızı “1 Ekim 2020 Perşembe” gününden itibaren Hatay İl Müftülüğü sosyal medya hesaplarından yapacak olduğumuz “Cami ve ilim” konulu programlarımızı takip etmeye davet ediyoruz.

Hafta vesilesiyle “1 Ekim 2020 Perşembe” gününden itibaren vefat eden hayır sahiplerimizin, din görevlilerimizin, sağlık çalışanlarımızın, tüm şehitlerimizin ve bütün ölmüşlerimizin ruhlarına ithafen Hatm-i Şerifler ve Mevlid-i Şerif okunacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle “Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın” camiamız, ilimiz, ülkemiz ve insanlık için hayırlara vesile olmasını;  ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünden kurtulmamızı, vefat eden din görevlilerimize, sağlık çalışanlarımıza, şehitlerimize, gazilerimize, hayır sahiplerimize ve tüm ölmüşlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyor saygılarımı sunuyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17