banner262

Baro'dan Kınama

AĞRI Barosu, ADIYAMAN Barosu, BATMAN Barosu,BİTLİS Barosu, BİNGÖL Barosu, DERSİM Barosu,

DİYARBAKIR Barosu, HAKKARİ Barosu, KARS-ARDAHAN Barosu,MARDİN Barosu, MUŞ Barosu, SİİRT Barosu,

ŞANLIURFA Barosu, ŞIRNAK Barosu, VAN Barosu,

Yapılan toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada:

22.09.2017 Tarihinde Şanlıurfa Baro Başkanımız Av. Ahmet TÜYSÜZ’e savunma görevini ifa ettiği sırada, şahsına yönelik haksız ve çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Toplantı gündeminde olmamasına rağmen Şanlıurfa Baro Başkanımız Av. Ahmet TÜYSÜZ’e yönelik bu uygulama toplantı gündemimizin birinci sırasına alınmıştır.

Şanlıurfa Baro Başkanımız Av. Ahmet TÜYSÜZ’ün, Viranşehir İlçesinde gözaltındaki müvekkilinin duruşmasına gireceğini müvekkiline haber etmek üzere bulunduğu yere gelmiş ve “ben burdayım” deyip döneceği esnada, sivil giyimli bir polis memuru kaba ve nezaket dışı bir tavır ve üslupla kendisinin üstüne yürümüş, Avukat ve Baro Başkanı olduğunu belirttiği halde ” avukat olduğun nerende yazıyor,ne başkanı olursan ol lan” cevabıyla karşılaşmış ve Baro Başkanımız kameraların önünde diğer polis memurlarıyla beraber kollarına girilmek suretiyle zorla savcının odasına götürülmüştür. Baro Başkanımızın özellikle Savcı odasına götürülme sebebi bu odada kameraların bulunmamasıdır. Savcının odasında ve bizzat savcının huzurunda bu uygulama devam etmiş, savcının hiç istifini bozmaması ve yerinden kalkmamasından da aldıkları cesaretle bahsi geçen polis memurları Baro Başkanımızı kollarından sıkarak ekimoz oluşturacak şekilde çirkin muamelelerini sürdürmüşlerdir.

Cumhuriyet Savcısının odasında yaşanan bu hukuksuzluğa, bu çirkin muameleye sessiz kalmış olması ve göz yumması ayrıca düşündürücüdür. Hukuku uygulamak ve sağlamakla görevli Cumhuriyet Savcısının bu tavrı polis memurlarının tavrından çok daha üzücüdür. Şanlıurfa Baro Başkanımıza yapılan bu çirkin saldırı onun şahsında tüm savunma meslektaşlarına yapılmıştır. Bölge Baroları olarak talebimiz hukuk dışı muameleyi gerçekleştiren polis memurları başta olmak üzere sorumluluğu ve ihmali bulunanların derhal açığa alınarak haklarında etkin bir soruşturmanın başlatılmasıdır. Ayrıca ilgili savcı hakkında HSK derhal soruşturma başlatmalı ve bu aşamada kendisini açığa almalıdır. Bölge baroları olarak konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı herkes tarafından bilinmesini özellikle belirtmek isteriz.

Son dönemde savunma hakkı ve Avukatlık mesleği üzerinde yoğunlaşan kısıtlama ve işlevsizleştirme uygulamaları, geniş bir şekilde bu toplantıda ele alınmıştır. OHAL kapsamında çıkarılan KHK ler ile bir taraftan avukatların yürüttükleri savunma faaliyetleri kısıtlanırken Avukatlara dönük soruşturmalar ile de Avukatlık mesleği üzerinde baskı oluşturulmaya başlandığı değerlendirilmiştir. Bu minvalde 12.09.2017 tarihinde İstanbul ilinde yürütülen bir soruşturma kapsamında mesleklerini icra eden 18 meslektaşımız hakkında gözaltı işlemi yürütülmüş, uzun bir gözaltı sürecinden sonra bu meslektaşlarımızdan 14 ü 20.09.2017 tarihinde tutuklanmıştır. Savunma makamının üzerindeki baskının giderek artması ve bazı meslektaşlarımız hakkında hukuka aykırı bir şekilde en ağır tedbir olan Tutuklama tedbirine başvurulmuş olmasını kabul edilemez bulduğumuzu belirtmek isteriz. Son dönemin en önemli gündem maddesi Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin yapacağı referandumdur. Referanduma tarihsel kürt fobisi gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtmek isteriz. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında bu denli husumeti gerektirecek hiçbir hadise yoktur. Bahse konu bölgede daha önceden bir referandum yapılmıştır. O referandum ile bu referandum arasındaki tek fark 25 Eylül tarihinde yapılacak olan referandumun seçim kurulu bünyesinde yapılmasıdır. Bu referandumdan evet çıkması ile bağımsız bir devletin kurulması birbirinden ayrı şeylerdir. Zaten Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de bu referandumdan sonra diğer tüm sorunlar için (sınır, tartışmalı bölgeler, Peşmerge’nin Federal devlet bünyesindeki mal haklarının iyileştirilmesi, Federal Anayasa’nın 140. Maddesinin uygulanması gibi) müzekkere yapılacağını belirtmiştir. Burada asıl önemli olan Irak Kürt Bölgesinde yaşayan halkın iradesine saygı göstermek gerektiği hususudur. Birleşmiş Milletlerin 1966 tarihli ikiz sözleşmelerinin müşterek birinci maddesine göre “Bütün halklar kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptirler, bu hak uyarınca kendi siyasi statülerini serbestçe oluştururlar ve ekonomik sosyal ve kültürel gelişimlerini serbestçe sağlarlar. Burada yapılması gereken halkın iradesine saygıdır. Ülke olarak kürt fobisiyle hareket etmek yerine ikili ilişkilerin geliştirilmesi, bu noktada geç kalınarak oluşan boşluğun İran, Irak veya başkaca bir ülkeye kaptırılmaması gerektiğini düşünmekteyiz.

Kamuoyuna saygıyla duyrulur.

Anahtar Kelimeler:
şanlıurfaBaro
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17