banner262

Ziraat Fakültesi, Dolu'dan Zarar Gören Fıstık Ağaçlarına Çözüm Üretti

Ülkemizin en büyük fıstık üretim alanlarına sahip Güneydoğu Anadolu bölgemizde dolu, ağaçların yapraklarında, meyvelerinde, ince dal ve sürgünlerinde yaralanmalara neden olmuş, meyve salkımı, meyve ve yaprakta dolu zararı oluşmuştu. Ardından meyveler üzerinde sakız oluşumu gerçekleşmişti. Bu zararların azaltılmasına yönelik Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce birtakım araştırmalar yapılıyordu. Uzun süren çalışmalar, sonuçlarını vermeye başladı.

Ziraat Fakültesi öğretim elemanlarınca dolu yağışından etkilenen ağaçlar ilaçlanarak koruma altına alındı.  Antepfıstığı meyvelerinde ilaçlamadan beş gün sonra yara yerlerinde hızlı kuruma ve sakızlanma azalması tespit edildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür; “Dolu yağışından sonra, ağaçkabukları, fidan dal ve sürgünlerinin kabukları yırtılır, parçalanır veya ezilir. Yapraklar yaralanır  veya bitkiden kopabilir. Meyvelerin kabukları parçalar şeklinde soyulur, ezilir veya yaralanır. Meyvenin ince dal ve sürgünleri ile çiçek salkımları tamamen veya kısmen bağlantı yerlerinden kopabilir.

            Bu şekilde bitkide oluşan yara yerleri, mantar ve bakteriyel patojenlerin bitkide hastalık oluşturmasında bitkiye giriş yerlerini oluşturur. Ayrıca Antepfıstığı ağacı, yaralanmalar sonucunda yara yerlerinde sakız oluşturur. Sakız oluşturma bitkinin yara yerini kapatma için meydana gelen bir savunma biçimidir. Bu nedenle bitkiler yaralandığında kendilerini hastalık ve zararlılardan savunmak için ilave bir enerji harcarlar. Bu durum antepfıstığı meyvelerinin gelişimini ve iç doldurmasını yavaşlatır.

            Bu nedenle dolu zararından sonra bitkilere acil olarak yardım etmemiz gerekir. Öncelikle yara yerlerinden hastalık etmenlerinin girişini engellemek ve yara yerlerinin kapanması için zarar görmüş yerlerde hızlı bir kurumanın sağlanması gereklidir.

           Dolu zararından sonra yaralanma yerlerinden hastalık etmenlerinin girişini engellemek, sakızlanmayı azaltmak ve yara yerlerinin hızlı kurumasını sağlamak için, bitkilerin: 100 litre suya; %70 Thiophanate-Methyl= 60 gr ve %8o Mikronize kükürt=200gr dozlarında pestisit koyularak dolu zararından hemen sonra ilaçlanması gereklidir. Bu arada belirtmemiz gerekir ki Thiophanate -methyl   Elma, Armut, Ayva, Vişne, Kiraz, Şeftali, Bağ, Şekerpancarı, Hıyar ve Kavunda ruhsatlı bir etken maddedir. Antepfıstığında ruhsatı bulunmamaktadır.

Dolu zararından sonra ilaçlanan antepfıstığı meyvelerinde ilaçlamadan beş gün sonra yara yerlerinde hızlı kuruma ve sakızlanmanın azalmasını tespit ettik. Bu şekilde üreticilerimizin ürün kalitesini iyileştirmeyi amaçladık.  Aynı zamanda ülke ekonomisi için faydalar sağlayacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Fıstığın yanısıra farklı bahçe bitkilerinin üretimi, gelişmesi veya zararlılara karşı korunmaları konusunda üreticilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür; “Bu çalışmanın yürütülmesinde yardım ve desteklerini esirgemeyen Harran Üniversitesi Rektörlüğüne, Ziraat Fakültesi Dekanlığına ve Bitki Koruma Bölümüne teşekkür ederim” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17