banner268

Yüzde 100 dolan araç 400 kilometre yol katediyor...

Türkiye’de elektrikli otomobiller, otobüsler, minibüsler derken kullanım her geçen gün daha çok artıyor. Artışta, şarj istasyonu probleminin bitişi de önemli bir etken. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, Türkiye’de 1.000’e yakın elektrikli araç bulunduğunu, yüzde 100 elektrikli otomobillerin menzilinin bugün 400 kilometreye kadar çıktığını ifade etti. Türkiye’de daha çok BMW i3, Renault Zoe-Twizy-Fluence, Tesla, DMA eCorolla ve elektrikli araca çevrim şeklinde kullanım bulunduğunu söyleyen Bayram “Ayrıca 50’ye yakın elektrikli otobüs de yola çıkmaya başladı. Başta İzmir olmak üzere bazı yerel yönetimler elektrikli otobüs aldı. İstanbul’da da İETT 200 adet elektrikli otobüs alacak. İhaleye çıktı. Kullanım daha da artacak” dedi.
Elektrikli araçlarda şarj süresinin yarım saat ile 2,5 saat arasında değiştiğini söyleyen Bayram “Kullanıcılar 2 dakikada benzin almak yerine bu kadar süreyi bekler mi? Bu soru elektrikli aracın önündeki en büyük engel. Diğer yandan şarj teknolojilerine ciddi yatırım yapılıyor. Petrol bir gün bitecek ama güneş oldukça elektrik var olacak. AVM’ler, oteller, plazalar, şehir içi açık ve kapalı otoparklar, şarj istasyonları için doğru adresler. Son dönemde konut sitelerindeki şarj istasyonları da evin değerini artırıyor. Çin’de 50 bin şarj istasyonu var. Çünkü ülkede geçen yıl 361 bin elektrikli araç satıldı. Japonya’da şarj istasyonu sayısı, akaryakıt istasyonu sayısını geçti. Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın tek başına kurduğu şarj istasyonu sayısı 3 bin” dedi.

15 dakikayla 400 kilometre

Eşarj şirketinin kurucu ortaklarından Cem Bahar “Mesela halka açık istasyonlarımızda Renault Zoe’yi 1 saatte, BMW i3’ü 2,5 saatte yüzde 100 şarj ediyoruz. İkisi de 16-17 lira civarında. Menzil ise 400 kilometreye kadar çıkmış durumda. Yakında 400 kilometre menzilli araçları 15 dakikada şarj etmeyi planlıyoruz” dedi.

Evde şarj 500 avro
Evlere şarj istasyonu kurulumu için ücretin 500 avrodan başladığını belirten Cem Bahar “Şu anda Türkiye’de 500’ün üzerinde ev tipi istasyon kurduk. Adıyaman’dan Şanlıurfa’ya, Muğla’dan Trabzon’a kadar birçok ilde kurulum yaptık. Akaryakıt istasyonları ile dinlenme tesislerine de kurabiliyoruz. İnsanlar 50-100 kilometre mesafede sürekli yolculuk yapıyor. Altyapı tamamlanır, istasyon sayısı artarsa, büyük oranda akaryakıt tasarrufu yaparız” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269