banner268

Sigorta Acentaları Yönetmelik İptali İstiyor

Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanan “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine yapılan sigorta sözleşmeleriyle mesafeli akdedilen sigorta sözleşmelerine” ilişkin yönetmeliğe istinaden TOBB, Sigorta Acenteleri İcra Kurulu’nda değerlendirilmek üzere Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) 28.Meslek Komitesinden görüş istendi. ŞUTSO 28.Meslek Komitesi toplanarak kararla ilgili görüşlerini iletti. 28.Meslek Komitesi yönetmeliğin iptalini isteyerek bu taleplerini TOBB ve Sigorta Acenteleri İcra Kurulu’na (SAİK) iletti. 28.Meslek Komitesi bu taleplerini yazılı ve sözlü olarak , ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek’e de sundu.

ŞUTSO Sigorta Meslek Komitesi ve Şanlıurfa Sigorta Acenteleri Derneği yönetimi, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek’i ziyaret ederek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘sigorta pazarını büyütmek’ adı altında 09 Mayıs 2020 tarihinde uygulamaya aldığı 31122 sayılı yönetmelik “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 16 bin sigorta acentesi ve çalışanlarıyla yaklaşık 200 bin kişiyi işsiz bırakacağını belirterek alınan kararın iptal edilmesini talep etti.

2007 yılında çıkarılan 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile birlikte sektörün temel çizgileri belirlendiğini, sigorta acentelerinin başka bir iş kolunda ek faaliyet göstermesinin kat’i suretle yasaklanmış olduğunu hatırlatan acenteler, kazançlarının yalnızca acentelik faaliyetleriyle sınırlandırıldığını Bununla birlikte, sektörde faaliyet gösterecek olanların 4 yıllık üniversite ya da en az 2 yıllık sigortacılık bölümü mezunu olması, sektörde en az 2 yıl tecrübesi bulunması, ilgili kanunlara tam hâkim olması şartları uygulandığını dile getirdi.

Sigorta meslek komite üyeleri, yeni yönetmelikle beraber özetle yetkisiz, mesleki bilgilere sahip olmayan kişi ve kurumların da poliçe kesmesine, sektöre 2007 yılından bu yana getiren kalitenin düşmesine yol açar nitelikte olduğun belirterek, 14 Haziran 2007 tarihinde çıkartılan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile mesleğin sınır taşları belirlenmiş olmasına karşın bugün gelinen noktada çıkartılan yönetmelikler, o günle bu gün arasında çelişkiler barındırdığını iletti.

Poliçe satış kanalı olarak acentelere yüklenen sorumlulukların bilincinde olarak acenteler dışında ehil olmayan kanalları devreye alınmasının sigorta sektörüne ivme kaybettireceğine dikkat çeken acenteler, taşıma kapasite raporunda bile acente fazlası olan sektörde acente dışında başka kanal aramanın anlamı olmadığını dile getirdiler.

Talepleri dinleyen ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, konuyu ilgili meslek komitesi ile birlikte yakından takip ettiklerini belirterek, karşılaşılacak sorunlar ve bu konunu çözümü için gelen talepleri daha önce TOBB’a gönderildiğini kısa sürede konunun sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi.

Her meslek kolunun tüm sorun ve taleplerine çözüm için gerekli çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Peltek, Sigorta acentelerinin karşılaştığı bu sorunun çözümü içinde ellerinden gelecek her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi.

Peltek “Seçkin meslek kollarımız arasında yer alan sigortacılık faaliyetinin yürütülmesi noktasında acentelerimizin karşılaştıkları bu soruna ilgili kurumların sessiz kalmayacak gerekli değişiklikleri yapacağından şüphemiz yoktur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız M.Rifat Hisarciklıoğlu da konuyu yakından takip etmekte olup, gelen talepleri geçtiğimiz günlerde TOBB’a ilettik, TOBB’da bu konuda çalışmalarını sürdüren SAİK de konu hakkında gerekli girişimlerde bulunmuş olup konuyu yakından takip ederek kısa sürede çözüme kavuşturulacağını düşünüyorum ” dedi.

Anahtar Kelimeler:
ŞutsoSigorta
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner17