banner262

Müjdeyi Erdoğan Vermişti! Haftaya Başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya geldiği muhtarlara ve köy korucularına sosyal güvence olarak verdiği müjde, önümüzdeki hafta KHK ile hayata geçirilecek. Bu kapsamda muhtarlar arasında sadece bağ-kurlu olan ve sayıları 23 bini bulan muhtarların primleri İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Yine, bugüne kadar özel bir düzenleme ile emekli edilen 55 bin kadar köy korucusu da 4/a’lı olarak emeklilik sistemine geçirilecek.

HUMMALI ÇALIŞILIYOR

İçişleri ve Maliye Bakanlığı’nda başlayan hummalı çalışmanın önümüzdeki haftaya getirilecek olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yasalaştırılacağı öğrenildi. Buna göre, Türkiye genelinde sayıları 50 bini bulan muhtarların 23 bin kadarı bağ-kur prim sistemi üzerinden emeklilik primlerini yatırıyor. Diğerleri ise emekli sandığından ya da 4/a’lı olarak emekli durumunda bulunuyor.

Köy korucularının emeklilik sistemine geçirilmesinde özel düzenlemeler yapıldığı için emekli maaşları 882 ila 1170 lira arasında bulunuyordu. Şimdi 4/a’lı olmaları halinde 9 bin iş günü çalışmaları gerekecek. Aynı zamanda alacakları maaş da mevcut durumun altına düşebilecek. Bunun önlenmesi için de özel düzenlemeler getirileceği belirtiliyor. Köy korucularının bin 411 lira olan maaşlarına ayrıca, günlük 36 harcırahla aylık bin 80 lira destek veriliyor. Ayrıca günlük de 21 lirayı bulan operasyon tazminatı veriliyor. Böylece köy korucularının eline ortalama 3 bin 121 lira kadar para geçiyor.

167 MİLYON LİRAYI DEVLET KARŞILAYACAK

Şimdi gelecek yeni düzenleme ile sayıları 23 bini bulan bağ-kurlu muhtarlar brüt bin 777 lira asgari ücret üzerinden yüzde 34,5 oranındaki prim yükünden kurtulacaklar. Muhtarların bu kesimi ile ilgili getirilen düzenleme çerçevesinde aylık 613 lirayı bulan sosyal güvenlik primleri İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Yıllık 167-170 milyon liralık bir prim yükü artık bu muhtarların üzerinde olmayacak.
Maaşları bin 406 lira civarında maaş alan muhtarlardan sadece bağ-kurlu olanlar 613 lira kadar prim ödedikleri için maaşları düşüyordu. Bunu devlet karşılayınca ellerine geçecek tutar 2 bin 20 lira kadar olacak.

KÖY KORUCULARI 4/A’LI OLACAK

Terörle mücadelede ciddi şekilde yer alan köy korucularının da başından beri sosyal güvenlikleri konusunda sıkıntı vardı. Özel düzenlemelerle 15 yıl koruculuk yapan ve 55 yaşını dolduranlar 882 lira ile 1170 lira arasında emekli maaşı alıyorlardı. Şimdi bu kesimlerin de işçilerin dahil olduğu sosyal güvenlik prim sistemini içeren 4/a’lı olmaları sağlanacak. Köy korucularının da her biri için aylık 578 lira kadar sosyal güvenlik primi toplamda yıllık 380 milyon lirayı bulacak. Bu da İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Sayıları yaklaşık 55 bini bulan köy korucularının da artık 4/a’lı emeklilik sistemine alınmasını içeren bu düzenlemede önümüzdeki hafta yasalaşması planlanan KHK ile getirilecek.

KAYNAK YENİ ŞAFAK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17