banner268

Hububat Sektörel Değerlendirme Paneli Başladı

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) tarafından Şanlıurfa Ticaret Borsası (ETB) ev sahipliğinde "Hububat Sektörel Değerlendirme Paneli" gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda buğday ekim alanlarındaki azalmaya dikkat çekilerek, Gıdada kendine yetebilirlik konusu işlendi.

UHK tarafından Şanlıurfa'da düzenlenen panelde buğday ekim alanlarındaki daralmaya bir kez daha dikkat çekildi.

Düzenlenen Panele, Haliliye Kaymakamı. Metin Esen, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşdemir, TOBB Konsey Başkanı Hüseyin Çevik,  TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Tarım Orman Bakan Yardımcısı M. Hadi Tunç, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyupoğlu,  borsa başkanları, akademisyenler, UHK Yönetim kurulu üyeleri, üreticiler, sanayiciler ve çok sayıda tarım paydaşı katıldı.

Yapılan panelle ilgili açıklamada bulunan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya şu görüşlere yer verdi:  “Hem çiftçimizin sorunlarını hem ekim alanları sorularını ortak bir şekilde hem ilimiz açısından, Hem ülkemiz açısından, hem çiftçimiz açısından hem sanayicimiz, tüccarımız açısından daha ileriye götürebilmek, daha iyi yapabilmek için yapılması gereken sorunların çözümüne burada panelde  yetkili kişilerle, hocalarla bunların tartışacağız. Toplantının ana sebebi bu hem enerji bakımından sıkıntılar yaşadığını, hem sulanma bakımından sıkıntılar yaşanabiliyor bunları aşabilmemiz için bunları daha iyiye götürebilmemiz için belki de ilgili Bakanlığın bunlara destek vermesi gereken enerji desteği sulama desteği için çiftçinin girdi maliyetleri yüksek neler yapılabilir, öneriler ile ilgili bakanlığailetmek için bu toplantı yapılıyor.” Dedi.

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşdemir’de; Tarımın ilk yapılmış olduğu yerde bulunmamız itibari ile ilk önce üretilen ürünün buğday olduğunu buğdayın bu bölgede daha yoğun bir üretiminin  sağlanabilmesi için diğer ürünlerle pamukla, soya ile mısırla yarışa bilmesi için desteğinin önemli derecede artışının sağlanması gerekir yani bu destek destekleme modelinde Havza bazlı destekleme modeli mutlaka çalıştırılıp bu bölgenin hububata  yönelik desteklenmesi ile birlikte mutlaka artış sağlanacaktır. Ama diğerleri ile rekabet edemediği için çiftçimizde ister istemez ekmeme yoluna gitmektedir. Mısır ekiyor, Pamuk ekiyor  diğer getirisi daha yüksek olan ürünler ekerek gelirini artırmak istiyor o yüzden Tabii ister istemez verilen desteklerin artırılarak özellikle hububatın Tabii ki fiyatlarında ülke genelinde arttırılmasında fayda var.

Genelde tarım arazilerimiz de çok önemli dereceler de bir daralma meydana gelmektedir. Bu sadece inşaat yapma ile kalmıyor aynı zamanda sel felaketlerinin, ekilemeyecek hale gelen çok aşırı drene edilememesinden kaynaklanan da bir kısım problemler sebebiyle tarım arazileri gitgide azalmaktadır. Tabii ki nüfus sürekli artarak gitmekte tarım arazilerinde de önemli derecelerde Ekim alanlarında daralarak gitmekte şimdi ileride karnımızı bu milletin karnını doyurabilmek görebilmemiz için mutlaka betonlaşmaya kesinlikle ve kesinlikle karşı çıkmalıyız bunu da bakanlığımız kesinlikle yeni bir sınıf tarım arazilerinin İnşaat yapılması için önlemlerini alıyorlar diye biliyorum.


Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyupoğlu’ya konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:  “Hububatın tekrar çiftçilerimizin hububata dönmesi için özellikle bakanlığımız tarafından tarım bakanlığımız tarafından girdilerin düşünülmesi lazım mazot gübre ilaç bu girdiler %100 yükseldi yüze yükselince de kurtarmıyor kurtarmayan bir ürünü nasıl çiftçi ekecek. Özellikle 2019 yılında çiftçilerimiz aşırı bir şekilde zarar ettiler çiftçilerimiz, Urfa'ya Allah çok güzel Nimet vermiş güzel toprağımız var güzel güneşimiz var güzel suyumuz var bu barajda biterse Türkiye'yi doyurmaya adayız. Özellikle tahıl ambarı Şanlıurfa’mız. Yllardan beri gittikçe pamuk ekimi yükseliyordu, şu anda bu yıl için 3 yıl sorun olduğu için bugdaya çiftçimiz yöneldi. Türkiye’nin 3-5 ilinde sadece iki ürün yetişiyor. Buğday ve Mısır bu güzel bir namarttir girdilerin an önce Tarım Bakanlığı el atıp düşürülmesi gerekiyor. diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
şanlıurfaTicaret Borsası
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269