banner268

Çörek Otu Her Derde Deva

İçerdiği mineral ve vitaminlerle insan sağlığına faydalı olduğu tıp uzmanları tarafından da kabul edilen çörekotu tohumu ve bu tohumdan elde edilen yağ, günümüzde hala yaygın bir biçimde tüketilmeye devam ediyor. Ömer Öztürk (25) isimli esnaf da, Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesinin tarihi Haşimiye Meydanı’na kurduğu tezgâhta çörek otu yağı satarak geçimini sağlıyor.  

7 yıl boyunca Türkiye’nin değişik kentlerini gezerek çörek otu yağını sattığını belirten Öztürk, 4 ay önce Manisa’dan kentteki yöresel tarım fuarını gezmek için Urfa’ya geldi. Yurttaşların çörekotu tüketimine duydukları ilgiyi fark eden Öztürk,  bunun üzerine çörekotu satışını yapmak için kentte kalmaya karar verdiğini belirtti.

'ÖLÜM DIŞINDA HER DERDE DEVA'

Haşimiye Meydanı'nda yüksek sesle çörekotunun faydalarını sıralayarak müşterileri tezgahına yöneltmeyi başaran Öztürk, çörek yağının karaciğer, kalp, mide ve cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini vurguladı.  Öztürk, “Ölüm dışında her derde devadır” dediği çörek otunun 
nasıl kullanılacağı konusunda ise şu bilgileri verdi: “Sabah aç karına bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı çörek otu yağı katıp içmek gerekiyor. Özellikle şeker hastası ile karaciğerdeki yağlanmadan kaynaklı ayak tabanında yanma olanlara ve midesinde yemekten sonra şişkinlik ile yanma olanların bu şekilde kullanmaları şifa kaynağıdır. Ayrıca ağrı, sızı ve romatizma gibi eklemlerinde her hangi bir sorunu olanlar da, ağrıyan bölgeye bu yağı avuca doldurup sürebilir. Egzama ve alerji gibi cilt rahatsızlıklarında hem içilir, hem sürülür. Aynı zamanda saça sürüldüğü zaman saçta kepeklenme, yağlanma ve dökülme sorunu yaşanmaz. Tohumlar, yağı çıkarılmadan da tüketilir. Tohumları havanda ezerek, yoğurt ve bal ile yenildiği taktirde de birçok hastalığa iyi gelir.”  

'ÜRETİM TAMAMEN DOĞAL KOŞULLARDA SAĞLANMALI'

Yağın kullanımı sırasında fayda sağlayabilmesi içinde çörek otunun ne tür özelliklere sahip olması gerektiği konusunda bilgi veren Öztürk, üretiminin tamamıyla doğal koşullarda sağlanması gerektiğini ifade etti. Satışını gerçekleştirdiği çörek otunun Nevşehir, Manisa ve Pozantı’da doğal koşullarda yetiştiğini ifade eden Öztürk, “Makinemiz tamamen soğuk sıkımdır. Makinemizde sıkıştırma yöntemi ile yağını elde ediyoruz” diye belirtti. “Doğal tohum olduğunu nasıl anlarız?” sorusuyla sık karşılaştığını da sözlerine ekleyerek konuşmasını sürdüren Öztürk, şunları aktardı: “Öncelikle çörek otunun yerli ve kavrulmamış olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çörek otu tohumu kavrulmuş ve tatlı olanı değil, kavrulmamış ve acı olması önemlidir. Yağını içtiğiniz zaman boğazınızı yakması gerekiyor. Aynı zamanda tohumlar iri taneli ve simsiyah olursa, bilin ki o tohum ithal tohumdur. Bizim yerli ve kavrulmamış tohumdur. Kavrulmuş ve ithal olanını toprağa dahi atsanız bitmez. Dolayısıyla toprağa faydası olmayan tohumun insana da faydası olmaz.” 

Öztürk, 20 ila 40 TL arasında değişen çörek otu fiyatlarının bütçeye uygun olduğunu belirterek, yurttaşların tüketmesinin sağlık açısından kesinlikle yararlı olduğunu yineledi.

ÇÖREK OTU NEDİR, NEREDE YETİŞİR?

Çiçeklerinin rengi açık mavi olan çörek otu, saçaklı bir şekle sahiptir. 20 ile 30 santimetre arası boyu vardır. Hemen her yerde oluşabilen dayanıklı bir bitkidir ve meyveleri de bol tohumludur. Tohumları siyah yassı ve ovaldir. Gövdesi diktir ve 8 yaprağı olan bu bitkinin yaprakları ise bal özlüdür. Türkiye’de önemli olarak iki çeşit çörek otu vardır. Bunlar Şam Çörek otu ve Kır Çörek otudur. Çörek otu Türkiye’de, Güney Avrupa ülkelerinde, Hindistan’da ve Afrika'nın bir kısmında yetişir. Türkiye’de sık bulunan bir bitkidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner270

banner269