banner262

Acil Servislerde bir günde 1800 hasta muayene edilirse ne olur?

Bakılırsa ne doktor hastadan ne hasta doktordan bir şey anlar.Doktorun her hastaya 10-15 dakika ayırması gerekli ama sayıları binlerle ifade edilen acil olmayan acil hastalar yüzünden gerçek manada acilliklere gerekli ihtimam gösterilemiyor.

Hastanelerinin acil servislerine aşırı hasta yığılması, bu servislerin gereksiz kullanımı, hekim sayısındaki yetersizlik ve yardımcı sağlık personeli eksikliği gibi nedenler yüzünden Acil Servislerde sorunlar her geçen gün kabarıyor.

Gündüz işten izin alamayanlar, poliklinik randevusu almakta zorluk çekenler, acil serviste işlemlerinin daha hızlı yapıldığını düşünenler, acillerde katkı-katılım payının alınmaması ya da yalnızca işe gitmek istemeyip bir rapor alabilme umuduyla acil servislere gidenler gibi nedenler yüzünden acillerde yoğunluk oldukça fazla. Bu durum gerçek acil hastalarının, acil servislerden yeteri kadar faydalanamamasına neden oluyor.

Yoğunluk ve kısa muayene süreleri nedeniyle hekimlerin artık “hoşgeldiniz, buyurun” deme lüksü bile yok: “Hoş geldiniz, buyurun, neyiniz var gibi cümleler artık yok zaten. Size ‘niye geldin ya buraya’ diye bakan bir doktor modeli var ne yazık ki. O doktora 2-3 dakika içerisinde şikayetlerinizi hızlıca anlatacaksınız. Muayenenizi olacaksınız. Tetkik istenecek, tetkik yaptıracaksınız. 1-2 saatte de tetkikler çıktı, geldiniz. Bu koşullar altında tekrardan 1-2 dakika içerisinde tanı konulacak ve sorunlar çözülecek. Bazen tanı koyma zamanı gecikebiliyor. Çok önemli hastalıklar atlanabiliyor”
“Vatandaşlar randevu alamıyor. Gerçekten çok yoğun. Mesela hasta diyor ki ‘başım ağrıyor’. Nereye randevu alacak? Nörolojiye. Bir hafta sonraya veriyorlar. Vatandaş doğal olarak ‘bu benim canımı yakıyor arkadaş, ben hemen gideceğim’ diyor. Randevu alamamaktan şikayet ediyor”

Doktorlar;“Kapıda 100 hasta bekliyor ve hastaların sayıları azalmıyor. Hasta geliyor ve hasta sanki düşman. Doktor, ‘ya şimdi bu adam ya da bu kadın niye geldi ki? Acil bir durumu da yok, gitsin evine ya da randevu alsın’ diye düşünüyor. Sistem bir hastaya en az 10 ya da 15 dakika bak diyor. Benim her hastaya 10 dakika bakmam mümkün olmuyor. Çünkü pratiklerde sorun yaşıyoruz. Bazen hasta bakarken işler uzayabiliyor. Muayene etme hızınız azalıyor. Ya da çok daha insani bir şeyden bahsedelim. Yorulduğunuz için hasta bakma hızınız yavaşladı. Yasal bir uyarı değil ama sözlü olarak uyarılıyoruz. Yani bize bir fabrika işçisi gibi ‘bant usulü önüne gelen hastaya bak geç bak geç’ deniyor.”

Yukarıda izah etmeye çalıştığım durumda hasta-doktor ilişkisinde zaman zaman gerginlikler olabiliyor. Bu durumun aşılması için her iki tarafında hoş görülü olması gerekiyor.

Bizden söylemesi “Biraz Hoşgörü”. Göreceksiniz,hoşgörü ile her türlü sorunu aşabiliriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner17